香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 房協資助出售房屋 » 綠怡雅苑 » 綠怡按揭問題,希望有人解答
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

綠怡按揭問題,希望有人解答
請問我想買一個約390萬左右既兩房單位,幾時需要做按揭?可以係收樓前約半年先搞嗎?因為怕而家申請批唔到9成。另外,除了約39萬首期,10多萬印花稅要買樓果個交,仲有什麼費用要預備?感謝各位解答
分享 分享 讚好人數:0查看名單

收到滿意紙果陣,姐係大概差唔多落成先做按揭,預計2019年年中掛。

去银行問

老實講, 你做9成按宜家仲要未必批不如放棄啦, 如果你9成買左但2019年經濟有咩問銀行估唔足價你要立即比返估唔足既差價作為首期架,
房恊既綠怡唔同房委會既居屋, 綠怡係銀行眼中係同私樓一樣處理架,
換過角度講, 除非你有一定資本或實力backup你, 或者你認為樓價係平穏或會升到2019年既先好去馬

答返你問題先, 做按揭你預2019年收到滿意紙後, 除左首期同印花稅, 仲有律司費用
分享 分享 讚好人數:2查看名單

老實講, 你做9成按宜家仲要未必批不如放棄啦, 如果你9成買左但2019年經濟有咩問銀行估唔足價你要立即比返估...
marco12345 發表於 2016-08-12 21:01:26 原文

綠怡簽賣買合約時已要俾印花稅,收樓仲要俾?

請問我想買一個約390萬左右既兩房單位,幾時需要做按揭?可以係收樓前約半年先搞嗎?因為怕而家申請批唔到9...
kakakaman 發表於 2016-08-12 19:08:13 原文

你預如果樓價下跌可能按唔到九成,要補差價
費用:買賣律師費及按揭律師費,,

請問我想買一個約390萬左右既兩房單位,幾時需要做按揭?可以係收樓前約半年先搞嗎?因為怕而家申請批唔到9成。另外,除了約39萬首期,10多萬印花稅要買樓果個交,仲有什麼費用要預備?感謝各位解答
kakakaman 發表於 12/08/2016 19:08 原文

1.按揭到收樓前三個月做都未遲  
2.現都不能批9成按揭 3年後咁有信心? 如果3年後加咗一厘息 壓測要再加多10%收入先追到喎  
3.律師費幾千  管理費按金 裝修泥頭費 水電煤按金共一萬多本帖最後由 hkfreedomboy 於 2016-08-13 12:58:42 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

綠怡簽賣買合約時已要俾印花稅,收樓仲要俾?
MaggieWong 發表於 2016-08-13 10:55:29 原文

唔係, 我後尾係答返樓主買個時要比既費用

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖