香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 住緊1-2人單位,4人申請調遷可以攞到咩單位?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

住緊1-2人單位,4人申請調遷可以攞到咩單位?
原本住長者單位,結婚後轉到同邨1-2人單位依家有一個小朋友,因為有計劃要多個小朋友
所以想有第二個小朋友先去房署申請調遷
請問呢類申請一般係咪派返原邨?會派咩單位?
如果申請改善居住空間,係咪有機會派第二區?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有了第二个小孩才去申请改善空间吧,4人会排得较前,有机会揀到两房单位。
其实系你自己揀单位,去边区你自己决定。
例子(一):朋友同你的情况一样,一家4口住响葵涌邨1-2人单位,都系等到第二个小孩出生后,才去申请改善空间,虽然同邨有两房单位,但系佢哋嫌条邨气氛吾好,结果揀咗同区石篱二邨石佳楼既两房单位。

例子(二): 同事一家4口住响荃湾石围角邨200几尺单位,2012年申请改善空间, 一心想要元州邨,最后揀吾到单位,2013年再接再厉,为搬出市区住,最后揀咗新楼-深水埗荣昌邨30平方既一房单位。本帖最後由 Sugarloaf 於 2016-03-27 14:46:08 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

有了第二个小孩才去申请改善空间吧,4人会排得较前,有机会揀到两房单位。
其实系你自己揀单位,去边区你自...
Sugarloaf 發表於 2016-03-27 14:16:53 原文

Sugarloaf 發表於 27/03/2016 14:16 原文

要住夠??年先可以簡市區?

Sugarloaf 發表於 2016-03-27 14:16:53 原文

但我想原區或者原邨,改善空間計劃係咪隨便派?

但我想原區或者原邨,改善空間計劃係咪隨便派?
april0907 發表於 2016-03-27 21:03:21 原文

如果原邨或原区有单位放上改善空间名单上,我可以揀,而吾系房处随意派比你。本帖最後由 Sugarloaf 於 2016-03-27 23:43:42 編輯

如果原邨或原区有单位放上改善空间名单上,我可以揀,而吾系房处随意派比你。
Sugarloaf 發表於 2016-03-27 23:41:32 原文

謝謝解答,等我再爬下有關資料先                             希望到時早啲有得搬,1人單位住四個真係唔方便本帖最後由 april0907 於 2016-03-28 01:26:02 編輯

G12675 擴3
2016年3月24日收信

住夠10年可撰區

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖