香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 社會保障&關愛基金 » 窮媽媽望買甜筒俾囝囝 工黨主席講到喊
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

窮媽媽望買甜筒俾囝囝 工黨主席講到喊

梁振英經常講自己扶貧有成效,貧窮人口減少,「唔會自滿」。但在職工盟工作十多年,經常接觸基層勞工的工黨主席胡穗珊,認為草根階層的生活根本冇好過。

十幾年前,胡穗珊在理工大學一畢業,就開始在職工盟工作,月薪大約一萬元。她由細到大都未離開過屋企,大學時期有份跟進宿舍建設但冇份住,於是一儲夠錢,就打算租劏房,想享受自由的生活空間。「我俾晒上期、按金先同媽咪講,佢嬲到震,話:『有毛有翼識飛喇!』」當年染布房街一百呎房連廁所,月租千九元。

胡穗珊以前住劏房為自由空間,但現在的基層工友窩居劏房卻是因為無選擇。「依家同樣百幾呎,深水埗呢邊月租已經係五六千蚊,要住一家四口。」她嘆道:「張床和張枱係冇分別,你開咗張枱,就泊喺床邊,要坐喺床邊食飯。小朋友做功課,就匿喺上格床,屈住做。」

「個社會令到人嘅要求卑微到咁嘅程度。」胡穗珊有次探訪一個貧窮戶,一家三口,丈夫收入不多,但因為兒子尚幼,新來港的妻子必須留在家中照顧。「依家內地落嚟嘅基層婦女,如果做茶餐廳一更十二個鐘,一係要份工,一係要個仔。」「我問,如果搵到份啱時間嘅工,屋企鬆動啲,你想做咩?佢答:『想俾多十蚊、八蚊,買個靚啲嘅甜筒俾個仔。』」說到這裡,外表堅強的「大隻珊」都落淚。

撰文:關冠麒
攝錄:李育明、高仲明、廖健昌
u-01594-8  
揀樓次序: P058613
分享 分享 讚好人數:0查看名單

事實系::""想食好靓的雪糕"""2:19
D字頭果隻仲10幾蚊.MOUTAIN 果隻幾蚊本帖最後由 taiman52 於 2016-03-16 13:11:00 編輯

又係d無用男人娶大陸妹後生一堆又養唔起既故事
係邊個既錯,點解要其他人找數
分享 分享 讚好人數:4查看名單

樓上嗰位港女, 請問你幫人找過咩數?  
某部份港女已經無美貌, 智慧, 身材架啦等等, 估唔到連善心都無, 只係識踩有需要幫助嘅人, 連尊重別人都唔識,
唔通妒忌人哋可以嫁到個男人

回應 #4 nyanko

呢D事呢10多年真係好多, 有D唔係娶左黎香港, 而係佢地來左香港都係食老援, 係咁架啦, 呢D新聞我都無咁好氣....

你放心啦, 呢D有民賤聯幫架..哈哈哈哈
   你今天捐左未阿, 有心去幫7-11個遺孀仲好啦, 10元, 20元, 50元. 100元都好, 多謝阿 本帖最後由 EVACHAN1970 於 2016-03-16 16:14:44 編輯
最愛啟晴家

樓上嗰位港女, 請問你幫人找過咩數?  
某部份港女已經無美貌, 智慧, 身材架啦等等, 估唔到連善心都無, 只係...
零零七 發表於 2016-03-16 14:57:23 原文

邊d先係有需要既人我仲識分,同情心唔係咁比人濫用架。
人必先自重而後人重之,佢應該怪老公養唔起,怪自己生仔前唔諗清楚。
唔係黎哭訴自己幾可憐比唔到好生活小朋友
有呢d垃圾社工成日搏同情講埋d歪理,先咁多人討厭佢地
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  nyanko
   呢D事呢10多年真係好多, 有D唔係娶左黎香港, 而係佢地來左香港都係食老援, 係咁架啦, ...
EVACHAN1970 發表於 2016-03-16 16:11:44 原文

真係好討厭呢d新聞,成日岀黎搏同情,仲要比人踢爆扮可憐

今朝已經捐左,好心痛大好人生就咁結束,好憎呢d入侵者同垃圾議員
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #8 nyanko

放鬆心情靚媽, 我地香港人能幫就幫, 看到不合意或是不良的問題, 就自行找方法, 自己舒服就好了,
   還有出得來抽水做勢既人, 香港人好聰明, 係睇到既, 唔洗理佢地.

政府沒幫到時, 我們香港人就要自發去幫助別人, 呢種教育大陸係無架, 所以佢地唔明白架...不用多說
最愛啟晴家
分享 分享 讚好人數:1查看名單

笑死
Kck7

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖