香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 公私營醫療 » 前線護士轟高永文護士配藥做法:最尾受害既係啲病人!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

前線護士轟高永文護士配藥做法:最尾受害既係啲病人!
2016年03月14日 16時20分

日前食物及衞生局局長高永文回應醫院急症室「爆棚」情況,指醫院管理局將安排護士直接為病況穩定的病人配藥,免除醫生面診,認為做法可靈活運用人手。本網聯絡了公院前線護士,她直言「依家返工真係做到一肚氣架!好多唔同醫院既同事都做到好灰!」對於「護士配藥」,前線護士坦言「最尾受害既係啲病人」「高永文知唔知依家既護士對病人比例已經係1:12,遠超過國際水平既1:4-6」。

高永文日前指醫管局宣布加推應急措施應付求診高峰,將由護士按照指引評估覆診病人的情況,若病情穩定,護士可直接配藥,醫生不用面診,認為做法可靈活運用人手。本網聯絡了前線護士,護士坦言配藥,免除醫生面診,認為做法可靈活運用人手。本網聯絡了前線護士,直言「依家返工真係做到一肚氣架!好多唔同醫院既同事都做到好灰!」對於「護士配藥」,前線護士坦言「最尾受害既係啲病人」「高永文知唔知依家既護士對病人比例已經係1:12,遠超過國際水平既1:4-6」。

前線護士大多對「護士配藥」極大保留,若高永文所言既護士配藥,是指普通科或專科門診護士,認為未必有能力應付。「你叫啲前線註冊護士/登記護士個個都係得個幾年經驗,根本就唔夠經驗去評估病人既狀況」應該要「資深護師(APN)/護士顧問(NC)去做返」。前線護士憂慮「唔夠經驗去評估病人既狀況,到頭來如果斷錯症/輕視左個病情,最尾受害既係啲病人。」前線護士又表示,若護士配藥在急症室推行,更加係百上加斤,「急症室既前線護士已經人手好唔夠,仲要護士配埋藥根本無可能有時間有人手做到!」問到「護士配藥」若是在病房她亦指未必可行,「如果佢所指既係喺病房到推行,高永文知唔知依家既護士對病人比例已經係1:12,遠超過國際水平既1:4-6,病房既日常工作已經夠多,仲要護士配埋藥根本無可能有時間有人手做到!」

高永文提出「護士配藥」,前線護士認為不公平「佢話護士配藥係減輕工作量,咁係講緊減輕醫生既工作量然後增加護士既工作量,根本就唔公平!」她指要解決現時問題要從增加人手出發,可惜醫管局近年沒有增聘護士人手,反而以「賣假」利誘現時護士放棄假期,她稱「根本輪班工作休息已經唔夠,仲要我地攞放假時間去返工,好多同事都resign左」。

若"幫人"時懷有目的和期望有回報, 那是 Business 不是 Kindness
If you're helping someone and expecting something in return, you're doing business not kindness.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

內容違反「用戶守則」或等待查證/審核

護士醫生各有職責,如果護士可以做到醫生嘅野,咁唔洗讀醫升職做醫生啦!
唉!受害嘅只係病人,講得無錯!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

社區組織協會幹事彭鴻昌表示,所有嚴重醫療事故涉公眾利益,不論公立或私家醫院都應立即通報,當局亦應盡快向外公佈事故,以警惕其他醫療機構防止同類事故發生,但衞生署不主動即時公佈私院事故,他批評此舉不理想。他認為政府檢討規管私家醫療機制之際,應一併要求將醫療事故通報機制與公院看齊,即時主動向外公佈事故詳情,保障公眾及病人權益。

u-01594-8  
揀樓次序: P058613

回應 #2 我癲的唔好攪我

我無要求你認同喎?   唔比發表??  我煮唔煮飯唔係好關你事囉~~  

同你成日講全伯, 我都唔知你講邊個?   

全伯 我要同你相認呀~~  本帖最後由 無飯煮婦 於 2016-03-14 17:28:49 編輯
若"幫人"時懷有目的和期望有回報, 那是 Business 不是 Kindness
If you're helping someone and expecting something in return, you're doing business not kindness.

內容違反「用戶守則」或等待查證/審核

回應 #1 無飯煮婦

遲D護士都忙到死左, 就叫門口登記阿嬸發藥比D病人阿
最愛啟晴家

出事?個咩非  

病人自行孭飛

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖