香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市3人 » 請問申請表入面有老人家係咪自動計算天倫樂?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

請問申請表入面有老人家係咪自動計算天倫樂?
我係擴3申請人,屋主係我自己,搭我哥我嫲嫲申請,聽其他網友講話有老人家會快半年,想問係可以點計算快出半年個number?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

要再同房署申請,到時佢有信俾個大約no你
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我係擴3申請人,屋主係我自己,搭我哥我嫲嫲申請,聽其他網友講話有老人家會快半年,想問係可以點計算快出...
kenrichim 發表於 17-10-2015 01:28 PM 原文
要打電話問房署攞架
擴4 G1249

要打電話問房署攞架
格格gelgel 發表於 2015-10-17 14:04:35 原文

如果問房署拎洗唔洗又要審查多一次呢?

你入公屋申請表時有得揀「天倫樂」優先配屋計劃
1) 選擇與長者同住一單位
2) 兩個家庭(一個核心家庭和一個高齡人士家庭)選擇分別居於同一區議會地區的兩個單位
你冇揀就即係冇囉, 點偕自動計天倫樂

如果問房署拎洗唔洗又要審查多一次呢?
kenrichim 發表於 17-10-2015 03:45 PM 原文
唔洗架,你問佢咁我即係乜number就得,我當時就係咁
擴4 G1249

我係擴3申請人,屋主係我自己,搭我哥我嫲嫲申請,聽其他網友講話有老人家會快半年,想問係可以點計算快出...
kenrichim 發表於 17-10-2015 01:28 PM 原文
你係後期加阿嫲?定一開始就係
擴4 G1249

你係後期加阿嫲?定一開始就係
格格gelgel 發表於 2015-10-17 17:57:15 原文

一開始就係

你入公屋申請表時有得揀「天倫樂」優先配屋計劃
1) 選擇與長者同住一單位
2) 兩個家庭(一個核心家庭和一個...
jlsh 發表於 2015-10-17 17:27:57 原文

我星期一應該會打去房署問問我個number係咪屬於天倫樂

我個情況同樓主一樓都係一開始申請,但天倫n.o係自己打去再問,信都係寫130幾,天倫no打去問你129幾,我需要再問政府拎信嗎?
扩3 G13072XXX
天伦乐~12901XX至12926x
6/2012拎卡 11/2013见主任
2/2014 STEP 2  3/2015再查
10/2016 step 3  28/10 step4
水仔是我家

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖