香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 樓宇設備 » 房署特別會議就含鉛超標內容如下(啟晴葵聯接駁喉管8月完)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

房署特別會議就含鉛超標內容如下(啟晴葵聯接駁喉管8月完)
房屋事務委員會今早舉行特別會議,討論多個公共屋邨食水發現含鉛量超標的事件
立會房屋事務委員會今早將舉行特別會議,討論多個公共屋邨食水發現含鉛量超標的事件。當局向立法會提交的文件指,啟晴邨承建商將由天台水箱安裝接駁喉管至各樓層,期望可在8月上旬完成工程,葵聯邨類似工程則要等到8月下旬才可完成。

當局又稱,正與屋邨承建商討論更換水喉的施工方法和時間表,會待承建商完成鋪設臨時供水系後隨即展開換喉工程。房屋署則會就焊料發現違規含鉛的問題,按合約追究承建商的責任,並會透過房委會名冊的規管作出跟進。

房屋事務委員會 (會議議程) 2015年7月22日

http://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/panels/hg/agenda/hg20150722.htm本帖最後由 amythepooh 於 2015-07-22 12:47:31 編輯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

有D擔心~~~~ 唔知道安裝係邊一個位!

你知道啟晴幾多 "麻煩小朋友", 而且又無食蕉睇住!

..... 到時住得近取水位的住戶真係有機會比人放水入屋! + 玩水戰!  

康字我估係垃圾房對出窗口位..... 其他樓我唔敢估!

唔好話我馬後炮! 推敲呢家野, 我敢認第二的!  一定有事的! 本帖最後由 賤熊二 於 2015-07-22 13:50:34 編輯

回應 #3 賤熊二

曾經好羨慕啟德2邨, 大邨設施一應俱全

而家反而覺得少邨無咁多非港人, 幸福多了
分享 分享 讚好人數:1查看名單

今日民建聨反對咗用特權法查鉛水, 各位街坊認清楚啦, 一邊扮幫你験水又唔俾查追究責任, 呢的政黨, 唔好再為幾隻粽害自己同屋企人。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

..... 到...
賤熊二 發表於 2015-07-22 13:48:56 原文
十字型樓,我估係lift口盡頭角位,因為已經見到d吊船繩

今日民建聨反對咗用特權法查鉛水, 各位街坊認清楚啦, 一邊扮幫你験水又唔俾查追究責任, 呢的政黨, 唔好再為...
ac563464 發表於 2015-07-22 15:05:02 原文

擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

..... 到...
賤熊二 發表於 2015-07-22 13:48:56 原文

今次有可能比你估中

回應 #4 milhin

你果度好少B6人????? 真的假的, 怎可能, 如果是, 是你們幸福了

回應  milhin
   你果度好少B6人????? 真的假的, 怎可能, 如果是, 是你們幸福了
manman2013 發表於 2015-07-22 23:11:37 原文

新邨應該無一倖免,不過附近多私人樓
可能拉番混

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖