香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 2月1號有14B特別班次由彩福開出
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

我無作大bo
...
isar 發表於 2012-1-28 19:55:33

"有好多居民未領教過9號有幾慢架,唔好累埋佢地.".....你真係偉大...真係關心居民..
9號巴士存在咁來, 你講到似廢柴...區議員更加要知點做好.....!!

"我身邊都有唔少人對區議員支持全日有9號車有保留"..你講到自己好似好熟班區議員....
講就係.......不過做係有心無力.....啫..!!
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)
分享 分享 讚好人數:0查看名單

"有好多居民未領教過9號有幾慢架,唔好累埋佢地.".....你真係偉大...真係關心居民..
9號巴士存在咁來, 你...
mamachung 發表於 2012-1-28 20:19:07

怪就怪個位區議員係呢度講過話支持9號全日
我本身都無同區議員有任何聯繫

老實講,係居民角度出聲有咩問題?
好過區議員唔了解居民需要,但求有路線全日到彩褔爭取政績
爭取埋D唔實際既野

去旺角,巴士最快可以20分鐘到,亦可以40分鐘先到
你會揀邊個?

去尖沙咀,同樣巴士最快可以半個鐘到,最耐可以超過一粒鐘
你又會揀邊個?

呢D問題小學生都識答..

都係個句啦,9號全日上左彩褔,好多野就無得再爭取..

而且區議員都比唔到實質理據話9號全日對居民有咩好處
可能除左有全日巴士,就無其他好處

但現時已經看見9號巴士既問題..要補救、吸納更多乘客
就必須要有直接路線服務尖沙咀同旺角

可惜到目前為止唔見有咩補救措施出台本帖最後由 isar 於 2012-1-29 12:29:09 編輯
齊齊罷搭28B!

9號巴士存在咁來, 你...
mamachung 發表於 2012-1-28 20:19:07

而家係咪飢不擇食, 明知道要左9號之後就唔會有其他全日巴士線途經彩福, 都死要攬住9號先?

回應 31# mamachung

我記得你講過...我地居民要合力爭取巴士線
但既然居民對9號線既反應不一, 又如何"合力爭取"?

有居民只係求有車搭, 有居民想要直接既路線
咁尋找一個滿足越多居民越好既方法
先可以令居民既聲音一致, 先可以合力爭取
我地三彩先會夠大聲去同任何人砌...本帖最後由 eeev 於 2012-1-29 13:12:36 編輯

怪就怪個位區議員係呢度講過話支持9號全日
我本身都無同區議員有任何聯繫

老實講,係居民角度出聲有咩問...
isar 發表於 2012-1-29 12:22:34

呢D蠢問題....比小學生都識答..
你咁想快...咪搭的士....
巴士係大眾交通工具....

你話 "都係個句啦,9號全日上左彩褔,好多野就無得再爭取" 你聽邊個人講呀....
一尾話 9 號唔好....咁邊條線會好....小巴最好..係唔係..(因為你係小巴老板 !!
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

而家係咪飢不擇食, 明知道要左9號之後就唔會有其他全日巴士線途經彩福, 都死要攬住9號先?
fc_pga 發表於 2012-1-29 12:43:54

以時間可最快捷有巴士用...得 9 號.....
你唔係飢不擇食, 你係一尾話唔好...
邊樣又好又實際.....你講d黎聽吓...得唔得...

回應  mamachung

我記得你講過...我地居民要合力爭取巴士線
但既然居民對9號線既反應不一, 又如何"合力...
eeev 發表於 2012-1-29 13:12:12

開條 9 號巴士...要合力搭多D...
等巴士公司知道三彩邨民幾需要巴士....

開條 9 號巴士...要合力搭多D...
等巴士公司知道三彩邨民幾需要巴士....
mamachung 發表於 2012-1-29 19:40:15

你咪即係叫人專登早幾個字起身坐條兜左去老遠先出油尖旺既9號返工返學?

算啦, 如果真係搞到咁
我唯有認命, 繼續行兩個字落九龍灣搭車算數
因為三萬居民根本冇可能目標一致...本帖最後由 eeev 於 2012-1-29 22:31:47 編輯

你咪即係叫人專登早幾個字起身坐條兜左去老遠先出油尖旺既9號返工返學?

算啦, 如果真係搞到咁
我唯有認...
eeev 發表於 2012-1-29 22:29:07

係度講幾句...就叫做爭取...
非常有意思....!!

呢D蠢問題....比小學生都識答..
你咁想快...咪搭的士....
巴士係大眾交通工具....

你話 "都係個句啦,9...
mamachung 發表於 2012-1-29 19:28:33

點解要我搭的士?
點解要我搭超過半個鐘車去旺角?
要我搭超過1個鐘車去尖沙咀?

點解我唔可以係度出聲講更好巴士服務?

你咁多篇文都無答過我呢D基本問題播

依家就係9號有車但少人搭
導致政府巴士公司唔加強服務

令居民有合理時間往返尖咀同旺角既夢想幻滅本帖最後由 isar 於 2012-1-30 07:49:08 編輯
齊齊罷搭28B!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖