香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 處境難題..唔知點做好
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...10
支持鍵盤翻頁

現時係我老婆名排緊公屋,因為唔想同我媽一齊住,所以佢自己申請左,但係近排佢哋關係惡化左,地方擠迫物...
豆腐火腩 發表於 2021-09-28 12:33:16 原文
租金資助好似係比申請咗公屋三年以上的。
1349×××,6.30見主任,7.9收pass信。
8.5收信首派順利邨→8.11現場拒絕
8.31日S2,11.5日S4,11.9二派環翠❌
11.26日S2,12.3S4,12.4三派問題單位❌
12.10日電話拒絕,12.16日S2,12.23日S4
分享 分享 讚好人數:0查看名單

現時係我老婆名排緊公屋,因為唔想同我媽一齊住,所以佢自己申請左,但係近排佢哋關係惡化左,地方擠迫物...
豆腐火腩 發表於 2021-09-28 12:33:16 原文
火腩兄
如果租個細些地方,比你母親住

又能否可行呢?

你若為津貼除名

那公屋可能成為寬敞戶要換細單位時,
就不合乎你想分開2個女士的原意了。
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:1查看名單

那麼有錢出去租屋,還住什麼公屋
yan95168676 發表於 2021-09-28 12:36:38 原文
相信上公屋前噶人都係租屋住多咯。
1349×××,6.30見主任,7.9收pass信。
8.5收信首派順利邨→8.11現場拒絕
8.31日S2,11.5日S4,11.9二派環翠❌
11.26日S2,12.3S4,12.4三派問題單位❌
12.10日電話拒絕,12.16日S2,12.23日S4
分享 分享 讚好人數:2查看名單

如果可以一齊住梗係最好唔洗煩啦,我會申請擠迫戶轉大少少,又唔洗再排過公屋咁煩,但係現實好難,佢兩個...
豆腐火腩 發表於 2021-09-28 13:29:16 原文
問題在2個女士的居住方式,
你申請公屋外遷才真正解決到這個問題的。

樓主並不孤單的

https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277594

婆媳不和帖

問題在2個女士的居住方式,
你申請公屋外遷才真正解決到這個問題的。
安居62 發表於 2021-09-28 13:33:22 原文
公屋外遷即係點?
2017年
G141xxxx

樓主並不孤單的
...
安居62 發表於 2021-09-28 13:42:18 原文
唉~我都知肯定唔少個案
2017年
G141xxxx

公屋外遷即係點?
豆腐火腩 發表於 2021-09-28 13:56:24 原文
你太太申請公屋
之後就會遷去新公屋

你媽這邊除名

就是你一家將來的方向。

你太太要住婆婆公屋,又有婆婆幫手帶孫。

婆婆要媳+孫去湊人數令屋不至成寬敞戶,要搬去一人公屋單位。

大家都在住方便有互相互利的條件
所以,大家互相遷幾年,好不好。
你太太2017申請,2024差不多到。

慳起街租,留裝修。本留言最後由 安居62 於 2021-09-28 14:16:41 編輯

想悭錢就唯有忍,吾忍就搬出去,但使費大左入末敷出亦會吵!
G1344

你太太申請公屋
之後就會遷去新公屋
你媽這邊除名
就是你一家將來的方向。
你太太要住婆婆公屋,又有婆婆...
安居62 發表於 2021-09-28 14:14:23 原文
我媽係户主超過60歲,加上單位得34平米,問左房署就算得我媽一個人住都唔算寬敞戶,所以每次噪交佢都佔上風,已叫老婆多忍讓但佢谷住道氣係都要反駁,我都冇計
2017年
G141xxxx

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...10
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖