香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 疫症隔離區選址問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

一帮傻佬,首先你点保证呢班人老老实实系到住十几日!完全没人力可以全面监控呢班人!万一呢班人有几个人唔生性走左去隔离住宅区点算!大陆禁严玩到私下走出隔离区要坐在几年监,都有禁多人周围走!搞到几千人受连累!娥姐话靠自觉玩咩!竟然有傻佬举脚欢迎㔾野世界来加
分享 分享 讚好人數:0查看名單

香港大把地,大把地方能起隔離營,
各個離島南丫島都能起,粉嶺高爾夫球場,香港大球場,郊野公園,山邊,新界,羅湖南岸。本留言最後由 飛樓在天 於 2020-02-11 10:44:04 編輯

各個離島南丫島都能起,粉嶺高爾夫球場,香港大球場,郊野公園,山邊,...
飛樓在天 發表於 2020-02-11 10:40:44 原文
而家先起 淨係趕得切起墳場!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #13 jack0918

是反對派乜野都反啊,呢度唔拆得,果度唔起得,叫政府起邊度啊,粉嶺高爾夫球場又反對建公屋,高爾夫球場最浪費地方,攞嚟起公屋就可以起好多了,香港郊野公園好多,政府打算攞一小部份來建公屋,又遭到保育人士和反動派抗議,住都無得住,要咁多郊野公園有咩用,呢滴不是政府問題,應該罵果班乞人憎的反動派,乜野都要反!

目前政府也是作為後備選項,也許根本會用唔上。但萬一度假屋唔夠用時,就可能使用某些單位,可能用其中幾層或許更多。有備無患。如果政府不作最壞打算,到時候又有人說政府冇作為!

各個離島南丫島都能起,粉嶺高爾夫球場,香港大球場,郊野公園,山邊,...
飛樓在天 發表於 2020-02-11 10:40:44 原文
依家先起?起得來死左好多人啦!你以為好似國內團結要錢有錢要人有人要地有地八日起好間超級勁秋醫院。。。香港有咩?憑咩?講真,我地係蟻民,根本有時候講到天下無敵,做就無能為力。。
班人咩都反對,樣樣反對的話令政府舉步為艱。當然林鄭太弱了,根本無能力處理好這些重大問題。
香港會越來越難挨,希望大家安好,自求多福了。
終於有個安樂窩!感恩!

回應 #16 SUKI2006

起那種組合屋,兩三層的,有點隔離功能的。+
香港上萬億儲備,只要100億保證能起1萬間,只要100萬壹間。
這期間多人失業,正好半價人工,義工,只要政府肯帶頭,地產商不阻擾,壹定搞得成。

不過,官員做事首要宗旨,盡量少做,不做不錯。
無語....

而且,這次疫情過去,這1萬間組合屋又可以作為公屋的中轉屋,安置區,大大緩解房屋問題。
壹舉兩得,好處極大。
就是沒人做.....

回應 #13 jack0918

起防疫作用的組合屋,速度很快的。
成本也低

回應  jack0918

起防疫作用的組合屋,速度很快的。
成本也低
飛樓在天 發表於 2020-02-13 14:48:44 原文
當我和你都支持的時候 又會有另一班人出來反對 結果都係快唔到 這就是目前香港的實際情況 本留言最後由 jack0918 於 2020-02-13 14:59:59 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖