香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 今日下午三點個業主會的問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

。清潔工是外判服務的,咁咪即係保安福利羅。佢地人工要加是正常。但一年加14%嘅管理費實在太多了,而且佢地人工一個月只佔5分1到,我始終覺得一年加咁多錢,我接受唔到。一加就一個月加左成70幾蚊。其他屋苑都無咁誇張。重點是盤數唔拎出來睇下,話加就加,講唔過去。本留言最後由 ysdeng 於 2019-05-06 00:13:36 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我由頭到尾都唔清楚是次業主大會是誰召開。除了房屋處或業主外,管理公司有權召開業主大會嗎?我冇出席所以唔知道有冇公職人員在場主持,若無應該唔合法。???本留言最後由 sammyliu 於 2019-05-06 07:23:41 編輯

增加褔利係按政府要求做,主要係俾保安清潔享有合約酬金,享有法定假日薪酬12年假,在八號或以上颱風警告信號懸掛時工作出倍半人工,政府都出左文件,google 一下加強政府服務承辦商非技術僱員的保障,就會搵到,
fyi,而家既看更月入9800

我個人覺得唔太貴,接受到,但我接受唔到管理不善,個停車場唔知為乜要放看更係到睇住,但平台又無人理,做出來既數目又唔清唔楚,我唔介意佢洗多d 錢,但係要應洗則洗攞本留言最後由 cmkam 於 2019-05-06 08:18:23 編輯

尋日條數,我搞左半日先睇得明,分開公共同每戶計算,保安用既錢既總數係182×850戶+29019=18萬

分3更,每人9800,咁每更就應該有6個保安本留言最後由 cmkam 於 2019-05-06 08:29:09 編輯

回應 #6 kingking111

我有出席,佢無講幾多業權出席,疑種票本留言最後由 山竹 於 2019-05-06 10:40:22 編輯
打倒吸血業主立案法團
我很掛住女神,希望見到她仆街

屋苑已經唔大,論清潔,清理平台績水,甚至苑內保安完全唔得.
俾多咗都咁嘅質素,加完又加,請問大家會覺得合理嗎?P.S.(我投反對)本留言最後由 kingfuk118 於 2019-05-06 12:04:30 編輯

我喺某台見到段新聞,最近發生,4月28日跑馬日,有人開工期間掛住賭馬就連大廈鎖匙也遺失咗,仍可以留低,每朝仲戴住假面具呃到老人,呢啲咩管理公司

我昨日也投反對票,質素太差,唔值得加人工囉本留言最後由 山竹 於 2019-05-06 12:13:07 編輯
打倒吸血業主立案法團

唔明投咗反對,都咁多人支持

所以點解我地反對成立法團,否則會更亂。
打倒吸血業主立案法團

又無民政署或公證行監場,管理公司可以造假,放一叠贊成票落去,無人知,趁多人落去又亂,一叠票造假唔覺
打倒吸血業主立案法團

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖