香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 地產潮文:公屋須以港人優先 (轉載)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

又一篇搞分化个文章,想问问了,你出境时排队过关,是否要分开排队啊,你土生土长就可以唔使排队啊,你原居...
Hui092014 發表於 2018-07-19 15:01:29 原文
呢篇野你睇唔上眼架啦,不如你而家攞定個筒落街等水車黎啦
2011年11月 收藍卡非長者一人申請 (U-028)
2013年唔記得咗幾月加名~~轉擴2 2013/03(G1324-G1326)
S1:29-05-2018 / 收信:20-06-2018 / 審查:28-06-2018
S2:13-08-2018
S3:16-08-2018
S4:21-08-2018…23-08-2018正式收信派低中層滿和樓,接受配房
S5:15-12-2018…正式結束輪候
分享 分享 讚好人數:3查看名單

未夠7年就唔應該可以申請綜援同申請公屋,去到樂富,每次都見到仲拎緊行街紙同簽證身份書既就去申請,即係14天出身份證正本都等唔到。林鄭講「家庭團聚」係好聽,但都要考慮自己負擔能力,不負責任咁申請完落黎團聚,條數政府找(廣告都有講「還得到先好借」,負擔得起先好落黎) 根本成個香港多方面社會問題都係由每日150人產生,幾時停止? 有邊個民主派議員可以帶領爭取停止每天150人。香港個地殼超出哂負荷能力
G1314 市2    12/2017 (S1)  3/2018 (提出上訴申請)
                   4/2018 (S2)   5/2018 (轉市2)  29/9 (S3)  3/10 (S4)   8/10派骨拒絕  13/10/18 (顯示拒絕)
                  20/10/18(S2)
分享 分享 讚好人數:13查看名單

好多內地留學生,來港讀4年學店,跟著做3年廉價勞工,就可以拿hkid。接大6老婆仔囡全家移民hk
G13239xx 市三 2013.02 藍卡
s1 21/09/2018 @ s2 29/01/2019
s3 20/08/2019 @ s4 22/08/2019
23/08 收信派美柏樓 29/11 收入伙信 10/12 收鎖匙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

非常贊成!絶對支技!現在新移民嚴重占用了公屋資源。以這樣的速度甘樣放人來香港就算填多多海都吾會得。

要團聚番大陸團唔好咩?大陸新戚又人多,明明自己大陸住大屋,嚟到香港咁屈就,生活所需又貴過大陸,其實好多香港人週末到大陸消費,選擇又多,都唔明點解要嚟香港排公屋。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

兩地合作建大灣邨,發展好個落馬洲個邊境購物城,點對點消費。
真正旅遊的做返以前的需要審批手續,冇理由要本地人陪班內地土豪一齊食貴價茶餐廳。
G1314 市2    12/2017 (S1)  3/2018 (提出上訴申請)
                   4/2018 (S2)   5/2018 (轉市2)  29/9 (S3)  3/10 (S4)   8/10派骨拒絕  13/10/18 (顯示拒絕)
                  20/10/18(S2)

未夠7年就唔應該可以申請綜援同申請公屋,去到樂富,每次都見到仲拎緊行街紙同簽證身份書既就去申請,即係1...
marykayphoebe 發表於 2018-07-19 15:15:26 原文
未夠七年拎綜援係專貴嘅公民黨議員c法覆核迫政府改法例, 政府都唔想架!  現在公民黨(泛民)就用呢樣野分化香港人。你最好去問番公民黨d議員喇! 雙非都係公民黨搞架!
分享 分享 讚好人數:3查看名單

是泛民幫新移民跟房署打官司,房署败诉先有這局面,不關房署事
G1306擴3

贊成
G1307 2012年申請
2019/5/18派油麗邨,感恩! 早日安居樂業!

大陸人申請公屋大多數係大陸係同香港人申請公屋幫人一樣係中低下層,至於成日話佢地點解要落香港無聊之極,作爲一個香港低下層人仕有美國歐盟發達國家可以移民你又去唔去?歷史同民族語言文化决定香港人無得選擇,移民不是十年二十年而是成個世紀的問題未來亦將持續幾十年直到香港同大陸二線城市無分别,到時我地低下層香港人又會移民大陸一線大城市去打工也不定。所以抱怨再多無乜用,不如努力打基礎等下一代爬上香港中產買樓買車告别公屋漫長淪候苦海。我係咁睇,不喜來插吧
分享 分享 讚好人數:6查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖