香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 三人有小朋友家庭如果抽中裕泰苑買唔買得過?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實有無3房?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

其實有無3房?
mspurso18 發表於 2018-03-21 17:13:53 原文

東涌 裕泰苑,有大單位,3房2廁。

樓價確實太高,買了供不到如何是好?心情復雜,抽到又驚供不到。
G-1310於2012年中申請擴展市區兩人家庭房屋

想請教,如有公屋,抽不中居屋。
會不會保留公屋?

睇餸食飯啦!
有鬆動錢,就梗係唔買東涌啦!
但如果一般般,又負擔得起東涌新居屋,
其實都唔錯吖!
小...
mimemike85 發表於 2018-03-19 22:32:47 原文

你講得好好呀!
我都覺得自己權衡輕重最緊要,無兩全其美的。
市區緊係吸引0架,不過貴3﹣4成,真係會供得好辛苦....
東涌係遠d,配套無咁好,不過可以期望佢日後0既發展,好似你咁講,以前0個d人夠住到屯門、元朗、將軍澳0個d咁遠啦,但依家咪又係覺得都幾好~
睇人點去適應0既0者~~
俾我就會計過度過後,有平少少0既市區咪買市區,無0既又或者真係負擔得好勉強,就不如東涌啦,唔係咁差0者(只少好過上次係梅窩啦
分享 分享 讚好人數:2查看名單

想請教,如有公屋,抽不中居屋。
會不會保留公屋?
Lovelykaty2002 發表於 2018-03-22 10:43:38 原文

買0左先需要交還公屋~

你講得好好呀!
我都覺得自己權衡輕重最緊要,無兩全其美的。
市區緊係吸引0架,不過貴3﹣4成,真係...
DonnaRabbit 發表於 2018-03-22 13:39:02 原文

你客氣啦!
東涌好過上期「銀河、銀蔚苑」多多聲。
2018年呢期居屋,3個盤都好好。

以前親戚搬去「大圍」果時,大圍真係鄉下地方咁,周圍都係村屋,仲有農地,好誇張。而家有兩條鐵路,來往大陸又方便又快,去荃灣坐巴士都唔耐,又多租務客,佢層樓升得超誇張。

「將軍澳」我細個好怕去,要搭好耐巴士,過將軍澳隧道,巴士路線左兜右兜。而家有地鐵,多商場,學校,又有運動場,自給自足,幾好呀!

人大左,識得睇長遠,
細路仔果陣,真係唔識世界!本帖最後由 mimemike85 於 2018-03-22 13:55:46 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

東涌唔錯的,你們係附近返工啱曬喇,未來升值潛力大,將來又可以細屋換大屋。

你客氣啦!
東涌好過上期「銀河、銀蔚苑」多多聲。
2018年呢期居屋,3個盤都好好。
以前親戚搬去「大圍...
mimemike85 發表於 2018-03-22 13:54:14 原文

係呀~~我本身住青衣,細個0個陣媽咪爸爸住呢度,都俾人話:嘩!!!荒島喎!!
但依家我地咪又係咁大 又覺得無乜野
最緊要住得舒服開心,長遠0既野都係等時間去證明0既~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖