香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 家父離世 突然變公屋寬敞戶 幫幫手解答一下我
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  khs1101
因為我上網睇佢話要屋企人過左身要即刻通知房署...
咁多身後事要攪 可唔可以完左一單先一...
willy1232006 發表於 2017-10-28 00:23:59 原文

吾洗通知,佢地會知,房署同生死註冊處部門聯網,遲下房署自然會找你減名的.

我果時都係冇通知,隔兩三個月就打比我減名.

原本住緊樂富和諧3房,而家仲有4人名,其中爸爸係60以上長者,到而家成十年都唔洗搬.

定D黎,放鬆D,做晒應該要做爸爸既正經事先,媽媽方面就同佢講放心吾會冇屋住.
分享 分享 讚好人數:2查看名單

唔洗煩,放心去辦理世伯後事。有咩問題,再上嚟問,我知既話,一定會答你。本帖最後由 mimemike85 於 2017-10-28 00:47:56 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  mimemike85
真心多謝....
willy1232006 發表於 2017-10-28 00:25:18 原文

唔好咁講!

世伯過身,首先處理既係世伯身後事,以及辦理世伯既遺產處理,如提取強積金等。。。公屋戶主過身,辦理轉換戶主事宜,可以稍後辦理,唔洗太急,房屋署喺呢方面,只要你喺合情理時間內,往房署辦理就接納理由,世伯過身半年內辦理,也算人情之內。。。水、電、煤 等等轉名,都係唔洗急,水務署將會於收到房屋署轉換戶主後,自動轉名,如將來戶主係伯母。。。電、煤 就要由你聯絡該公司,查詢如何轉名,電、煤 可以由非戶主登記,如你做登記人,就較為方便日後各樣處理事宜。

節哀..... 你唔需要擔心, 你母親已過咗60歲,
就唔需要搬離現在住緊公屋, 你可以先報比房署知你父親己過身,
死亡証後補比返房署就OK.....
#1288XXX   新2 -> 擴2 -> 新2  
2011 - DEC 收藍卡 (新2) ... 2013 - NOV 轉擴2 及 轉S1
2014 - JAN 審查 / MAR 轉S2 .... 2015 - 等~....
2016 - JAN 轉回新2 / 23 MAR 跳過S3 直上 S4 / 24 MAR 派上水 彩園邨

師兄…… 節哀順變… 目前最重要係 伯母嘅 精神同健康 居住單位嘅事 容後處理 不必擔心 如果你 仍然 未能 處理……請你立即向你當區嘅立法會議員求助 佢哋嘅助理一定會幫到你 請你放心 先行辦好 世伯嘅身後事 其他嘢一再容後處理 你也要保重身體本帖最後由 CWL147 於 2017-10-28 01:18:56 編輯

回應 #5 khs1101

但係e加公屋政策轉左 唔知係咪跟舊規定玩
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我老豆係屋主2017/10/24 過左身 本身屋企就住左5個人 住元洲村
呀麻同老豆都過左身 家姐就嫁左出去早幾年...
willy1232006 發表於 2017-10-27 23:42:06 原文

你個案即使變成寬敞戶都會一年後(24.10.2018)至會開始處理,而且有60歲以上家庭成員,都係「非優先處理寬敞戶」,理論上係要搬,但實際上無可能,但你主動要求搬細位另計。

節哀!我朋友也是大房,父母半年內相繼逝世,現也是寬敞戶,須已過知他要調遷,但至今已4年了,還是沒搬。

先做好後事,節哀!
樓上好多都解答晒,樓主先處理父親好身後事才慢慢轉名,忘了,房署會自然搵你。至於寛敞戶,有60以上就好少郁到你間大房,除非你母親對住而家間屋會影響情緒自行申請調遷就另計。最後希望樓主及你母親能夠盡快衝出陰霾。
2020年安居於富暉樓。(歷史點我個名入去望)
請各位在個人簽名留腳印(藍卡編號,日期,人數):
http://cyclub.happyhongkong.com/memcp.php

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖