香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 【學者意見】城大潘永祥:出租公屋封頂 唔係逼人買
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

咁樣叫做有選擇?咁輪候中嘅人士有得選擇嗎?擦鞋仔
TDbaby2017 發表於 2017-10-27 21:54:32 原文

這部份是說 ,公屋居民自己選擇買唔買綠置居! 當然有得選擇啦!
你的申訴應該去回申請公屋版面!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-27 22:46:50 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

其實房署用回購公屋得嗎?... 以現時單位租金x居住年資(例: $2500x30年4個月= $100萬回購單位, 退屋者可以有首期買私樓或另找居所),配合富戶政策,又毋需等待綠置居建成, 可行?!

這部份是說 ,公屋居民自己選擇買唔買綠置居! 當然有得選擇啦!
你的申訴應該去回申請公屋版面!
Yywong 發表於 2017-10-27 22:44:30 原文

我明白!但係我真係睇唔過眼,對於公屋租戶買綠置居的確係一個「選擇」嗎?或者咁講,係一個好嘅選擇嗎?為咗一小部份人嘅選擇,而犧牲肯定更急切上樓嘅基層人士!值得嗎?

利申:本人今年7月剛配租置公屋(我自己都有得選擇),但係我都睇唔過眼

如果按呢個道理, 要咁樣「加快公屋流轉」, 即係大約每年要迫2萬戶公屋家庭買樓…
講真…有幾多戶公屋家庭真係有興趣買樓呢?你睇返抽居屋/綠置居的綠表數量吧……
我覺得佢咁樣話推哂d新公屋出黎賣…可能頭幾年都勉強有市場…
但慢慢落去, 應該唔會做得到每年有咁綠表客去買樓囉, 因為要買的都會買左
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

回應 #14 LittleTina
同意呀!要稱得上「選擇」,最少要同現時所住嘅公屋有同等嘅質素,當然最好梗係好過現時嘅住屋環境啦!但係要原本嘅租戶放棄現時習慣嘅住屋環境,離開要經長時間建立嘅人脈網,學生亦有機會要重新適應新校園生活!(我只係講咗少少)
我諗除非價錢係set得好低先會有誘因

我明白!但係我真係睇唔過眼,對於公屋租戶買綠置居的確係一個「選擇」嗎?或者咁講,係一個好嘅選擇嗎?...
TDbaby2017 發表於 2017-10-27 23:16:43 原文

一換一什麼叫犧牲? 申請公屋又平又新 又靚只會吸引更大批唔係真正有需要的人 唔做工作或者做兼職去降低自己收入嚟申請! 視乎你諗短線或長線!
分享 分享 讚好人數:4查看名單

如果按呢個道理, 要咁樣「加快公屋流轉」, 即係大約每年要迫2萬戶公屋家庭買樓…
講真…有幾多戶公屋家庭真...
LittleTina 發表於 2017-10-27 23:29:43 原文

已經講得好清楚,冇人迫你去買, 是自己的選擇! 林鄭也說明, 若冇人要綠置居可以轉回公屋! 況且價錢若更平, 申請的人一定比景泰苑多!
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  LittleTina
同意呀!要稱得上「選擇」,最少要同現時所住嘅公屋有同等嘅質素,當然最好梗係好過現時...
TDbaby2017 發表於 2017-10-27 23:43:19 原文

其實試下咪知有冇人買囉 !好簡單, 唔需要咁快去否定一切! 樣樣都唔試, 點突破呀!本帖最後由 Yywong 於 2017-10-27 23:59:20 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

一換一什麼叫犧牲? 申請公屋又平又新 又靚只會吸引更大批唔係真正有需要的人 唔做工作或者做兼職去降低...
Yywong 發表於 2017-10-27 23:52:07 原文

輪候公屋嘅人士咪被「犧牲」囉!有時唔係話自己上咗屋就淨係諗自己會唔會有更多「選擇」!

輪候公屋嘅人士咪被「犧牲」囉!有時唔係話自己上咗屋就淨係諗自己會唔會有更多「選擇」!
TDbaby2017 發表於 2017-10-28 00:02:39 原文

你看不清我問題嗎? 一換一誰人需要犧牲呀?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖