香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 有誰還說住公屋是人生贏家?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

未,我淨係覺得你想炒樓
SLLAM 發表於 2020-07-03 10:06:53 原文
頂,我未講左唔係炒樓囉, 你留意下新聞而家仲邊有人講炒樓,再估過
分享 分享 讚好人數:0查看名單

頂,我未講左唔係炒樓囉, 你留意下新聞而家仲邊有人講炒樓,再估過
Swordman 發表於 2020-07-03 10:35:06 原文
一係就買多層樓收租

咪係,裝修啲錢用咗出去就係用咗出去,又唔同買樓咁可以升值
SLLAM 發表於 2020-06-28 19:09:14 原文
用咗出去嘅錢,唔會返嚟,搬屋亦搬唔走。
街隊4人家庭資產限54萬幾,自己又唔係間屋業主,點可能擲4,50萬豪裝?仲未計電器呢?

證明全副身家遠遠超出限額,如果身家去到頂點,擲咁多錢咪身無分文?
日後有急事需用錢,點解決?

擲到巨款出嚟裝修,又有需要住公屋咩?
房署應該做吓嘢,唔好亂派,縮短申請蛇餅本留言最後由 10年苦主 於 2020-07-03 20:12:42 編輯
可憐公務員,上樓漫長血淚史:
外子1991年入職,2007年首次申請
2020年3月收18/19年度,石6配房信,年資已27碌
苦等十二年,少女變老女,黑髮變白髮,等到人都癲

唔複雜,一個兩房單位,裝修過十萬已經係豪裝。其實又使乜幾靚吖,間房、舖地磚已經得啦
SLLAM 發表於 2020-06-28 19:04:56 原文
全屋最貴係廚房同舖地板,焗被裝修佬屈,2房單位人工$18,000包英泥,不包磚,廚房唔造上下櫃真係唔掂,冇地方擺嘢,煮飯。

廚房3萬,地板3萬1,好難唔過10萬㗎,好彩我唔聽裝修佬講,唔整假天花,唔裝垃圾又廢浴室寶。同佢口中所講,光猛美觀,易舖塵,要爬梯才清潔到嘅燈糟,唔係又洗多一筆,仲要冒墮梯危險。本留言最後由 10年苦主 於 2020-07-03 20:34:03 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

根本就係政府政策失誤。

用咗出去嘅錢,唔會返嚟,搬屋亦搬唔走。
街隊4人家庭資產限54萬幾,自己又唔係間屋業主,點可能擲4,50萬豪...
10年苦主 發表於 2020-07-03 20:11:18 原文
所以我覺得, 肯花幾十萬裝修嘅先至係真正富戶。想當年, 我都係冇裝修, 用返上一手嘅.
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #8 Ray 666666

Agree x 2識件單親媽有三個女,
二件自閉有件智力有問題租六七千套房,
排公屋都二年食自己老本(唔淨幾多)。
咁慘未?
d人照顧老人家分唔到靚location又話慘,
小小事又投訴。真係CLS....

所以我覺得, 肯花幾十萬裝修嘅先至係真正富戶。想當年, 我都係冇裝修, 用返上一手嘅.
SLLAM 發表於 2020-07-04 00:58:42 原文
之前我老公食過石籬,石圍角垃圾,只有地板未拆,可以用上一手。間房,廚櫃全被人拆掉還原,舊樓想慳都冇得慳

SLLAM 發表於 2020-07-04 00:58:42 原文
冇錯呀,如果全副身家得54萬,點會擲8,9成出嚟豪裝?呢啲明呃公屋啦!
有錢寧收埋,唔俾人知,裝到咁豪,只會引賊入屋

房署應該設獎勵計劃,鼓勵裝修佬,鄰居舉報本留言最後由 10年苦主 於 2020-07-04 12:14:35 編輯

冇錯呀,如果全副身家得54萬,點會擲8,9成出嚟豪裝?呢啲明呃公屋啦!
有錢寧收埋,唔俾人知,裝到咁豪,...
10年苦主 發表於 2020-07-04 12:10:51 原文
C姐好提議!用匿名舉報值得推廣。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖