香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 啟晴邨 » 鄰居搬走了,唔使再過永無寧日,受盡滋擾日子啦!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...24
支持鍵盤翻頁

鄰居搬走了,唔使再過永無寧日,受盡滋擾日子啦!
鄰居係一對好特別既夫婦,間屋要房署幫佢改裝過先住,佢又係好活躍「投訴」,據講住佢附近既人都會有幸感受到佢既深厚「功力」

我講下我地個單位先:
1. 吉屋時話我地半夜好嘈,講野好大聲 ..........屋署即黎家訪視察、影相
2. 吉屋時半夜有鑽嘢聲,話我地鑽牆、鑽地野    (問過其他鄰居,無人聽到有呢d聲).............................屋署又即黎家訪視察、影相  

3.  夜晚7點吸塵,又投訴太嘈,看更上門要求唔準吸

4. 平日朝早10點 (我仲訓緊覺 ),看更上門瘋狂按門鐘問我地有無鑽牆,因為有人mark左我地個單位投訴,佢地要搵唔音來源,答完無佢就走左。
    11點,又瘋狂按門鐘再問同一問題
    12點,又瘋狂按門鐘再問,因為佢每個鐘都投訴。
   (人地日頭鑽野都唔得?!平日朝早喎!)

5. 因為呢位鄰居係mark 個單位投訴,指明我地鑽野,呢樣野每星期都發生。第四項不斷案件重演咁投訴,我唔開門就收房署電話,(如果唔聽電話,佢地會call n次 + 留言)問我地有無鑽野。我答完警告唔好再因呢樣野按我門鐘,叫佢自已報警 點知佢話佢地有責任搵嘈音來源

待續本帖最後由 az 於 2015-01-31 02:52:13 編輯

6. 有次朝早11點,我朋友到訪幫我安個層架之類既野,total鑽8個籠,鑽左2個孔時收房署電話 ...........我個fd話算啦,去食飯先,怕左佢 。2點番黎鑽埋其餘6個孔,結果剛鑽完,房署即刻上門影相家訪,仲好鄭重講:「因為鄰居好怕嘈,你日後要鑽孔請先通知屋署,等房署問準呢位鄰居,等鄰居安排好你地鑽牆既日期、時間先可以」

你無病呀,鑽個層架都要等鄰居批準

7. 有次,日頭看更又發揮瘋狂式按門鐘,答完佢無人鑽野後,忍唔住落大堂嘈,日光日白有人鑽野都按我地門鐘,點知看更勁火話:「你地唔好再鑽野啦,我宜家警告你地,人地指明你單位發出嘈音,唔理日頭完夜晚都唔得,你地再鑽野就告你」
結果又嘈黎 ,乜肯定我地個單位鑽野咩?!
後記補充:呢位座頭看更第一日黎我座樓,所以唔知呢2位「頂頂大名既人士」既慣性。

8. 一家幾口夜晚去完街回來,見到個看更呆企係到,問下做乜,原來鄰居又報聲聽到嘈,不過呢個看更好醒,無按門鐘,只企係到聽下
9. 過一排又收到房署電話,問我地單位有無做緊工程,有無打緊樁  (死啦,忍唔住爆佢,係咪IQ題? 到底派左幾多呎單位俾我地?打樁? )

10. 有時又收電話問我地昨日幾點有無開過鐵閘出門

11. 一陣又收電話問我地夜晚有無去過廁所,有聲,太嘈.............刪下數百字................去廁所都關佢事?

12. 星期日下午,屋企得一個人,開罐汽水坐係到休息下,連電視都無開,結果又中,唔好意思,罐汽水把口剛才俾我整痛左,,拍左一聲咁叫,一定係太嘈啦

#6繼續本帖最後由 az 於 2015-01-31 06:32:31 編輯

你鄰居好變態
等到了
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你鄰居係咪有幻聽呀,不過好彩佢搬左,如果佢繼續住,遲早比佢搞到精神衰弱
擴2,G12668XX,
11/12/2010藍卡,
29/01/2013審查,
27/02/2014第1次收信預派葵聯二期
08/07/2014正式簽約收樓
終於有自己嘅安樂窩 ( ^ _____ ^ )

你鄰居好變態, 但管理處更奇怪.
市3 / G1219xxx , 2008/10月 收藍咭,
2013/09/18 : 第一次興華二村(不合理拒絶)
2013/09/19 : 轉拒絶字
2013/10/11 : Step 2
2013/10/23 : Step 3
2013/10/29 : Step 4 , 11/01 收信, 德朗是我家^^
分享 分享 讚好人數:3查看名單

最後呢對夫婦成功申請到調遷,調左去德朗 (都係唔講太多,原先佢2人係住緊3-4人單位,宜家應該會仲理想。 )  
平日d看更對佢地好好招乎,好有禮貌,好客氣,見佢地出入會「衝」出黎去招乎開門,親切殷勤服務 本帖最後由 az 於 2015-01-31 08:55:45 編輯

傻的嗎?佢搬去青山呀?佢一定有幻聽啦!
買私樓都無咁好服侍更何況公屋
不過啲食蕉都有問題啦要其他鄰居就1戶傻嘅
你忍耐力都算勁辛苦你喇!
愛家人、愛旅遊、愛美食、愛入廚、愛扮靚、愛閒聊!學懂珍惜我現在所擁有的一切,感恩知足我現在擁有的幸福快樂!ღ♛‿♛✿ღ

你鄰居係咪有幻聽呀,不過好彩佢搬左,如果佢繼續住,遲早比佢搞到精神衰弱
BBwing 發表於 2015-01-31 01:44:37 原文
已經精神衰弱中,電話會俾房署call爆機,門鐘成日瘋狂式響

你鄰居好變態, 但管理處更奇怪.
novembersec 發表於 2015-01-31 01:44:42 原文
佢搬左去你條村,或者日後有機會見識到

傻的嗎?佢搬去青山呀?佢一定有幻聽啦!
買私樓都無咁好服侍更何況公屋
不過啲食蕉都有問題...
Dada727 發表於 2015-01-31 01:52:03 原文
都話呢位鄰居功力深厚,我已經同房署、看更嘈過,仲火到落樓下大堂罵過

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...24
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖