香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 啟晴邨 » 想問啓晴邨是否派晒
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

想問啓晴邨是否派晒
本人市2今日收信派左鴨脷洲,但因家人全住九龍區,單身母子搬到咁遠好唔方便,
我即打左電話去話唔要,其實除左想要返九龍區,本人心目中係好想派到啓德,
但岩岩見到有會員問幾時派第二輪,同埋有人話已經派晒,咁係咪即係話我冇望呀?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

德朗冇望
9派本帖最後由 滿晴樓05 於 2013-4-12 02:21:36 編輯

回應 1# regentfung

請問是否第一次派同咩number.
唔駛灰心,下次好快,應該7月又派一次!

回應 1# regentfung

聽講會有第二輪,你咩no呀

回應  regentfung

聽講會有第二輪,你咩no呀
Keung1116 發表於 2013-4-12 02:23:42

啓晴第二輪已經開始左
11/4 開始簽預派手續

市2 no12503 今次第一次派
3月5日見完主任審查,合格通知乜都冇,
個仔尋日生日,點知同個仔出門慶祝生日之際收到派樓信,
我都唔知點解未收到確認信就收到派樓信,本來好開心以為咁lucky,
點知派左去鴨脷洲
屋企人全部都係九龍區住,得我同個仔兩個點可能搬到咁遠,
真係好唔方便,我真係好想派到啓德,
但岩岩見到有會員講啓晴已經派晒,真係又另一個打擊
我真係睏唔著,好擔心跟住到底會點,
因為個仔岩岩3歲仲趕住派到樓先可以搵幼稚園,
有冇人解答到我個no唔要鴨脷洲後,
大概要等幾耐派第二次,同埋可能會派邊?
啲新樓派晒係咪3次機會都可能會係舊樓?
點講拒絕既原因先唔會再派香港區?
定一或既然啓晴派晒索性轉返擴2冒既險冇咁大,派九龍區機會大啲?

如果真係有第二輪,咁我講左拒絕原因後,可唔可以直接同佢講想要啓德

市2 no12503 今次第一次派
3月5日見完主任審查,合格通知乜都冇,
個仔尋日生日,點知同個仔出門慶祝生日...
regentfung 發表於 2013-4-12 03:49:12

第一次派舊樓係好平常不過的。

今年市區新樓多的是,就算時間上配合唔到啟晴,後面仲有榮昌同德朗跑緊上來。

所以還是耐心靜待第二次的機會吧

另外,拒絕理由可以寫小朋友在九龍上學,因交通不便故拒絕是次配房安排。

想要地區:啟晴 /  德朗邨

本人市2今日收信派左鴨脷洲,但因家人全住九龍區,單身母子搬到咁遠好唔方便,
我即打左電話去話唔要,其實...
regentfung 發表於 2013-4-12 01:38:36

唔好灰,巿2第一次都係豬頭骨,好快有第2次,啓晴都仲有希望,等預派左的入伙果時再派,祝你到時即拎匙即入伙,唔使再等。本帖最後由 Aapple 於 2013-4-12 10:38:55 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖