香港公營房屋討論區
主頁 » 免費資源 » 應用程式 » 手機或平板電腦 » Note 3電池重置增加電量最終方法!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

係呀!我都覺得部機啲電走得好快,冇睇戲冇聽歌,只上網睇吓嘢,一日都要差兩次!   
cattycheng 發表於 2014-11-17 20:48:16 原文
平時你有冇重新boot機一次?本帖最後由 c7 於 2014-11-18 13:54:03 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都出現狂食電情況,夜晚充到爆,關掉所有程式在備用狀態,竟可以在六小時內耗50幾%電,通街都冇行貨電賣,最後重新reset部機,竟然電力又持久番。
孰真孰假, 危言聳聽, 惟有憑心, 感受至真.

吓,點樣重新boot機㗎,係咪就係前面個方法?唔該!本帖最後由 cattycheng 於 2014-11-17 23:08:07 編輯
擴3轉市3,G1291xxx,12/12/11藍咭,10/12/13審查。6月2日派第一次順安……拒絕!2018年1月8日轉S4,希望派到適合我哋嘅單位!1月10日收信派居泰樓……5月17日終於攞匙收樓  (^ω^)

去專門店買嘛!我見過荃灣南豐有,就咁睇係三星原廠,但係咪真就唔曉得囉!
擴3轉市3,G1291xxx,12/12/11藍咭,10/12/13審查。6月2日派第一次順安……拒絕!2018年1月8日轉S4,希望派到適合我哋嘅單位!1月10日收信派居泰樓……5月17日終於攞匙收樓  (^ω^)

電池無所謂"潛藏"嘅電量, 呢一個方法,
衹係將錯誤嘅電量顯示, 用經驗去修正。
例如, 電量顯示仲有 10 %, ...
teasee 發表於 2014-11-17 20:54:34 原文

正確! 因為充電 => 反電子流向的化學反映! 而當中會產生的化學反應(熱)!

現時平衡一粒行電為可充500 次計算的!

所以電的保養是半年!

所有手機的電用過一年 (VOL < 70%) , 所以換過粒電啦!
還我河山 復我熊國

電池無所謂"潛藏"嘅電量, 呢一個方法,
衹係將錯誤嘅電量顯示, 用經驗去修正。
例如, 電量顯示仲有 10 %, ...
teasee 發表於 2014-11-17 20:54:34 原文
你講得有道理。而家d智能電話又要快又要勁又要高清mon一開機扯電扯到暈!用呢個方法唔多唔少呃到少少電

吓,點樣重新boot機㗎,係咪就係前面個方法?唔該!
cattycheng 發表於 2014-11-17 23:03:49 原文
重新啟動一次。徹底清除背景程式。謝謝!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都出現狂食電情況,夜晚充到爆,關掉所有程式在備用狀態,竟可以在六小時內耗50幾%電,通街都冇行貨電賣...
Bbbuddy 發表於 2014-11-17 22:09:23 原文
刪曬所有程序備用狀態下消耗50%?舊電可能有d問題?正常備用狀態食好少,買正廠電好貴有保証,去黃金買大陸電平d(間唔中交換用暫時無問題) 。德福廣場近百老滙有三星門市部本帖最後由 c7 於 2014-11-18 15:10:14 編輯
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

冇錢買
MaggieWong 發表於 2014-11-17 15:47:02 原文
同是天涯淪落人

回應 #18 c7

我之前去過所有三星專門店都冇貨,局你買charge-kit set, 我係深水埗買左粒水電$85,都出現相同問題,所以孤注一擲重新set機,結果粒電又耐用左冇食電咁快。點解會咁我都唔知,所以暫時都唔駛買電住,不過今日行去問過note3回收價跌到1200。
孰真孰假, 危言聳聽, 惟有憑心, 感受至真.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖