香港公營房屋討論區
主頁 » 地區人士或組織 » 晴朗會-服務啟晴德朗 » 5M同24號線幾時先可以作出改善?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

5M同24號線幾時先可以作出改善?
啟晴入伙就黎一年,德朗三期嘅我地都快半年,兩條邨加埋人口講緊兩萬幾(雖然未full)
點解對外嘅交通仲係咁?先唔好講說好的專線小巴,連原本有嘅5M、24、都存在大把問題

1. 5M 返工時間永遠...注意係永遠都係單層巴士,點解返工時間要單層,好喇,因為咁樣,好多人靈愿選擇行路去地鐵站算!係唔夠車定係咩事?

2. 24號,呢條唯一係本邨去九龍城太子旺角嘅線路,一個鐘頭3班車,ok~算,20分鐘一班,都算,但係經常脫班(理由係壞車,唔該唔好再俾d老爺車行24號喇,若果你真系成日壞車的話!)仲要係返工時間先壞!其實明眼人都知道,返工+返學出九龍城太子旺角嘅根本係德朗邨已經係full曬,點解唔可以彈性地返工放工繁忙時間增加班次呢? 放工時間係水務處等車又係一個經典畫面,龍尾經常排到燈位,唉~~希望到九月份學生哥返學之後班次可以改善la~~本帖最後由 kawachen 於 2014-08-06 11:03:00 編輯
2014.2月:G118市3 最後一博!德咗!感恩!
終於有個溫馨小家~
分享 分享 讚好人數:6查看名單

回應 #1 kawachen

九巴好似有錢唔休做,朝朝啲巴士係德朗已滿座。

讲得对
分享 分享 讚好人數:0查看名單

俾心机等啦

啟晴入伙就黎一年,德朗三期嘅我地都快半年,兩條邨加埋人口講緊兩萬幾(雖然未full)
點解對外嘅交通仲係...
kawachen 發表於 2014-08-06 11:02:44 原文

呢個又係巴士公司行政問題!

因為預計 "會有其他交通工具" 引入 (已決定的有小巴/地鐵/單軌) (預計日後啟德地鐵站會有巴士交集位)

所以唔敢加車 (有加就唔比減 => 社區慣性)

5M 是單環線, 一程車約12-15分鐘! 所以大家都見到係接車尾的!

另24行3車走20分鐘一班即1小時單環線! 同一情況! 九巴就打死都唔加車的啦! 因為有 "綠頂" 為代替線! 如果大家唔等得, 水務局行後2步, 有專線小巴去麗晶的, 由麗晶行兩步已經可以返到德朗! 快過24多多聲!

個人分析 不喜勿插!
還我河山 復我熊國
分享 分享 讚好人數:2查看名單

呢個又係巴士公司行政問題!
因為預計 "會有其他交通工具" 引入 (已決定的有小巴/地鐵/單軌) (預計日後啟...
"666" 發表於 2014-08-06 11:42:33 原文

oh~~~so sad:((

旺角個架返麗晶小巴貴好多lol~~
麗晶都有綠頂去大角咀,而且貴好多-.-本帖最後由 kawachen 於 2014-08-06 11:48:40 編輯
2014.2月:G118市3 最後一博!德咗!感恩!
終於有個溫馨小家~

oh~~~so sad:((
旺角個架返麗晶小巴貴好多lol~~
麗晶都有綠頂去大角咀,而且貴好多-.-
kawachen 發表於 2014-08-06 11:48:13 原文

無計喎

時間 = 金錢 !
還我河山 復我熊國

九巴網站有意見反應, 不如大家一人一反應炸爆佢電郵, 可能會有少少回應

5D 一樣係咁, 返工返學都唔加密班次, 真係等到唔耐煩, 投訴過巴士公司, 又疏又脫班都唔見有改善, 只可以忍忍忍...

九巴網站有意見反應, 不如大家一人一反應炸爆佢電郵, 可能會有少少回應
C9Joyce 發表於 2014-08-06 12:10:10 原文
24第一次脫班時已在网站反影意見, 跟住過兩日見有職員在站觀察(或點人數?), 冇耐吾夠兩週又脫過, 要脫班出牌通知, 吾使等左幾個字冇車, 要改搭其他車都冇時間, 最后我要坐的士.
7/10 第一次拒絕
24/10 step 3
29/10 step 4
2/11 收信派德朗邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖