香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市4人 » 21/5拒絕派麗瑤邨 22/5 已經網上轉左
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

21/5拒絕派麗瑤邨 22/5 已經網上轉左
21/5 親身去拒絕派麗瑤邨
22/5 已經網上轉左<你已經拒絕房屋委員會編配公屋單位。房屋委員會會審核你的拒絕理由是否充份,再作適當安排。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。>
請問幾時派第二次呀?

我見左社工啦,佢話可以幫我寫信比房署,但係佢話我要求要沙田,一定比我而家耐好多,佢話手頭上都有幾個case同我差不多,等左差不多要1年幾都未上樓!
其實係唔係真係派沙田甘難呀,我係呢度到見到有人派沙田區呀!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

我係特別調遷等了3年現在才合適。派了第三次

G12836XX 市2人, 11年09月收藍卡, 12年10月由擴展轉左市區, 13年9月由市區轉擴回擴展,16年3月由擴展轉回市區(暫緩)
step 1:13年9月30號
step 2:13年12月18號
step 3:16年7月20號 (12:00AM)
step 4:16年7月22號 (12:00AM)
27/07/2016 安達邨

你轉得咁快既!
我朋友市2等左一個月先轉,但過幾日就STEP 3喇~

希望在明天
開心每一天

回應 #3 Mandalee

你係唔係第二次之後先搵社工寫信,第三次就派你心水樓呀?甘第三次要幾耐呀?

回應 #1 twelve0328

4人以上較新嘅單位一向唔多,而沙田嘅公屋大部分係舊樓,比較新嘅有幾個邨係租置,早年已經俾人買咗(好多係Y型大單位),你指定要派沙田,話唔難係呃你。
水泉澳街坊

吉單位每區都有,房署次次都話無度度都話等。唔嘈到高級D日日打去問,找區議員寫信,房署就慢慢排。成日話電腦佩,個職員唔入你快定慢,唔通個電腦識你知你要屋!

回應 #1 twelve0328

祝你早日上心水樓!

請問社工用什麼理由幫你向房署求情?
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖