香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 觀塘市中心重建計劃 » 觀塘重建後出現68層摩天大廈新地標
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

嘩!!!未來觀塘一定超正
我 慶幸搬到 觀塘!!!
I  Love   You   觀塘
kitmak 發表於 2013-12-31 00:58:13

我都係, 搬來後才了解到呢個區的發展~
~~

◇  isAnna, an alternative name as forforum46  ◇

回應 #10 sytam

係怕破壞左風水多D

人口多地少,向高發展都係一個好方法

人口多地少,向高發展都係一個好方法
barrysum 發表於 2013-12-31 11:29:41

觀塘除了市中心的市容太舊, 月華街打後的住宅區, 和樂邨, 翠屏邨, 半山以上的地區都很舒適, 條條路都難得的靚, 景觀空氣都良好... 市區重建後, 更變身一個擁有美麗市中心的社區...
觀塘工業區己升格為觀塘商貿區, 樓上經營多元化, 吃喝玩樂都齊, 目前觀塘己經是一個"潮"區, 只是重建完成舊店沒了也沒了平民生活, 以後 apm 化...本帖最後由 isAnna 於 2013-12-31 11:48:01 編輯
~~

◇  isAnna, an alternative name as forforum46  ◇
分享 分享 讚好人數:3查看名單

地標唔等如「高」,真係好濫用喎!
Felice233A 發表於 2013-12-31 04:31:01

同意, 地標不一定要高, 應該是有特色的建築物, 但高令利益團體得益最大。
68層的高度原本不批, 但申請將頂層發展成公眾觀景層, 咁就批左...
順便成了地標... 全香港有七個地區可以見到呢個建築物, 觀塘的新發展概念好驚人...
~~

分享 分享 讚好人數:1查看名單

小弟唔想要地標。
衹係希望,政府努力快啲起多啲公屋。
而唔係俾果啲所謂民意代表,
將市民意願架空。

例如牛頭角社區會堂 ( 牛下空地 ),
真係寧願佢起多幾座 39 層嘅公屋仲好。

仲有,放工時間,觀塘道咪鬼成日塞車啦,
唔該
特快已選租置單位,感恩中。

小弟唔想要地標。
衹係希望,政府努力快啲起多啲公屋。
而唔係俾果啲所謂民意代表,
將市民意願架空。
例...
teasee 發表於 2013-12-31 21:07:30

觀塘這片本來不是公屋地, 很難在市區重建計劃後改變起公屋啊。
新和太舊的城, 新的會比較理想吧, 地標和本區居民的生活應沒甚麼關連, 只會影響到生活消費貴了...
放工時間真是很塞車, 我要上山, 坐地鐵還要轉車, 一樣好怕呢段時間。
你入伙未?本帖最後由 isAnna 於 2014-01-01 02:25:31 編輯
~~

同意, 地標不一定要高, 應該是有特色的建築物, 但高令利益團體得益最大。
68層的高度原本不批, 但申請將頂...
isAnna 發表於 2013-12-31 11:53:27

任何一個重新發展嘅區域,發展商都乘機用驚人嘅方式去發展,真係唔希望佢哋一味鬥高,整得靚靚又有獨特風格就好。

觀塘除了市中心的市容太舊, 月華街打後的住宅區, 和樂邨, 翠屏邨, 半山以上的地區都很舒適, 條條路都難得...
isAnna 發表於 2013-12-31 11:47:01

如果純以逛街消閒嘅角度嚟講,APM化都幾舒適;但消費方面就一定會貴價咗。希望個街市仍然保留平價嘅優點。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖