香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 應否轉區呢???
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

應否轉區呢???
市2,no1262xxxx。睇黎德朗無望,第一次都未派。
大家覺得轉去擴展2好冇???
分享 分享 讚好人數:0查看名單

想做就快點,怡明有望本帖最後由 tandy 於 2013-11-07 15:56:24 編輯

我都心郁郁, 暑假時已想轉返擴展, 但房署又話好快會派架喇, 家人又覺得無謂轉殷轉去, 但我而家又想快D派第一次, 請問各位, 我應該轉嗎?
G12616XX (市2) 10年9月 收藍卡  
13年1月10日 審查  2月25日 Step 2  14年1月25日 Step 3  1月28日 Step 4  1月30日 派油塘邨事故單位  2月6日 轉拒絕字  
2月21日 轉回Step 2  2月25日 Step 3  2月26日 Step 4  2月28日 收信派樂華南邨低層

回應 #1 ab8722

你審查左未?  因為轉區要3個月先轉到,未必趕得切, 而且市區都派到1260 (市2), 等多兩,三個月睇下點先決定

市2,no1262xxxx。睇黎德朗無望,第一次都未派。
大家覺得轉去擴展2好冇???
ab8722 發表於 2013-11-07 15:50:07

如果我既no.都係咁前就好
可以等埋德朗派晒先,因為轉左擴,都有機係骨
市區既就算骨,可能地點上都唔錯
擴展的話,你有無心水既區?
因為我見最近派既都係葵青區
如果你ok,當然可以轉
11年9月 市2 G12835xx
8月28日s1
10月18日 s2
7月19日(2016) s3
7月21日 s4
7月27日 安達村

如德朗無望,下年市區又冇咩新樓
擴展下年有水泉澳

如德朗無望,下年市區又冇咩新樓
擴展下年有水泉澳
ab8722 發表於 2013-11-07 16:48:17

所以可睇埋德朗先
水泉應該年尾先入伙
同埋有時派唔派到新樓,真係好難預計
8月28日s1
10月18日 s2
7月21日 s4
7月27日 安達村

所以可睇埋德朗先
水泉應該年尾先入伙
同埋有時派唔派到新樓,真係好難預計
kwawa 發表於 2013-11-07 17:20:56

啓德一派完就會有好多人轉返擴展,其實早一次房署放了勁多人轉左市區。我當時都想轉市區,不過我心水沙田,最終都因前面no好多人轉市區而成功左派沙田。祝你都成功派到心水
扩3 NO:1208XXX
2008年藍咭2011年9月审查
第一次2013年1月 东涌逸东邨
第二次2013年2月 丰和邨

啓德一派完就會有好多人轉返擴展,其實早一次房署放了勁多人轉左市區。我當時都想轉市區,不過我心水沙田...
mansonhei 發表於 2013-11-07 18:50:41

我諗田泉澳應該有份既
係擔心前面要食一次定兩次骨
8月28日s1
10月18日 s2
7月21日 s4
7月27日 安達村

我諗田泉澳應該有份既
係擔心前面要食一次定兩次骨
kwawa 發表於 2013-11-07 19:03:12

放心吧!不是4人單位,多數有次是派新樓。
扩3 NO:1208XXX
2008年藍咭2011年9月审查
第一次2013年1月 东涌逸东邨
第二次2013年2月 丰和邨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖