香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 輔導熱線 » 關於上公屋咁舊租約問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

關於上公屋咁舊租約問題
事源8月被舊業主迫走之前又搵唔到新地方唯有搵地產Agent幫手
但佢要我簽2年約但我話我可能下年會上公屋
佢話如果上公屋會幫我攪退租
我問佢會唔會收番按金
佢話到時會幫我傾.....但我重係好擔心個業主唔會比番按金我
個agent話唔好同業主講住佢叫我到時先算

想問大家有冇試過?係咪真係可以囉番按金?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

到時先算  卽係放飛機  做成呢單佢收錢  第日冇保証
菩提本無樹

到時先算  卽係放飛機  做成呢單佢收錢  第日冇保証
hkhk 發表於 2013-11-05 00:39:02

其實我有叫過佢係約到寫明
但個Agent話唔好講住先,直頭連我出年有機會上樓都唔洗講
重話我反正你都未必咁快可以上樓
到時先攪

所以想問有冇人試過上樓未完約所以收唔番按金?

其實我有叫過佢係約到寫明
但個Agent話唔好講住先,直頭連我出年有機會上樓都唔洗講
重話我反正你都未必咁...
namai999 發表於 2013-11-05 00:46:37
唔寫明,到時口同鼻淆,你實輸萬一agent到時唔理你,你會點

咁係咪搵番個Agent係約加番呢樣????

咁係咪搵番個Agent係約加番呢樣????
namai999 發表於 2013-11-05 04:50:46

一定要同業主講,業主同意先可以加落約寫,唔寫明業主一定沒收按金
牛耕田馬食穀,各有各的福

Agent 講的話, 千其不可盡信, 香港講法治, 白紙黑字為基礎, 甚麽條款及要求都必需寫清寫楚, 就算業主口頭應承也不好接受. 免得曰後反口有排煩. 雖然口頭承諾有法律効力, 但你要花上佷多時間與佢週旋. 可免則免.

Agent 最緊要你快d簽租約,佢佣金就袋袋平安

簽兩年約,即係一年生約..一年死約,當你十一月開始租,你係咪肯定出年十一月前配屋?如果係既話,就叫Agent同業主講租一年啦!如果唔係,亦無需擔心甘多!

簽兩年約,即係一年生約..一年死約,當你十一月開始租,你係咪肯定出年十一月前配屋?如果係既話,就叫Agent同業...
herry817 發表於 2013-11-05 12:57:20

我8月簽,所以真係唔知點算

如果個AGENT唔幫我加番呢條咁係咪無得解決????

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖