香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 有2睡房單位間房門口問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

原帖由 ac_ling 於 29/3/2009 12:04 發表
halo,我想問如果好似呢間咁,不過就冇0左左手邊個間房(即係一房單位)
可以點間total3間房??
個廳間到2間嗎???

一人單位 "3間房" 點間呀
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原帖由 ac_ling 於 2009-3-29 12:04 發表
halo,我想問如果好似呢間咁,不過就冇0左左手邊個間房(即係一房單位)
可以點間total3間房??
個廳間到2間嗎???

ac_ling你所講既概念化不能實行,因為你所描述既情況係原圖四百幾呎既單位扣除大房既原一人單位設計,最後呢個就係所謂既3-4人單位,只剩餘三百幾呎根本無可能間到3間房,除非你想好似D “籠屋” 咁啦無晒個廳。

依照3-4人單位設計最多間到2房,不過個廳就會無晒窗,日頭會好暗。

現附上一間2房設計圖,除原先預留主人房不變,你可以係廳喥用衣櫃或電視櫃作為間隔牆間出兒童房,其餘約百尺地方做為廳堂,可能會狹窄一D,但呢個係比較好既處理方式!
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
在那遙遠的雲南石林曾遇上我的阿詩瑪!my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/wtyu21

我地total4個人....
爸媽一間房,我(女仔,20)諗住同細佬(18)一人一間....
唉,而家咁睇應該都唔得了>.<

原帖由 ac_ling 於 2009-3-30 09:23 發表
我地total4個人....
爸媽一間房,我(女仔,20)諗住同細佬(18)一人一間....
唉,而家咁睇應該都唔得了>.

點解你派 1房單位 ???????????

原帖由 wunbb 於 30-3-2009 12:40 發表

點解你派 1房單位 ???????????

我都唔知呀>.<"
今次係第3次,
所以一定要了~

原帖由 ac_ling 於 2009-3-30 18:27 發表

我都唔知呀>.

你寫可付租金幾多 ?  你全家人是否全香港人,..........?

你暫時要同你細佬訓碌架床先得lu!勉強間三間房會無左個廳;一係要你細佬委曲一下做廳長,你就以女仔不方便為由獨佔一間房啦!
在那遙遠的雲南石林曾遇上我的阿詩瑪!my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/wtyu21

唔理你大人定細路男定女三個人多數都係派1房單位, 除非你家裏成員其中一個係過度活躍症兒童, 永久坐輪椅, 洗腎病人經社工同有醫生紙推介才考慮配大1個人嘅單位

原帖由 carrie 於 2009-3-31 10:01 發表
唔理你大人定細路男定女三個人多數都係派1房單位, 除非你家裏成員其中一個係過度活躍症兒童, 永久坐輪椅, 洗腎病人經社工同有醫生紙推介才考慮配大1個人嘅單位 ...

人地系 4 人 ................

原帖由 wunbb 於 30-3-2009 21:11 發表

你寫可付租金幾多 ?  你全家人是否全香港人,..........?

租金寫2500嫁~
係全香港人~
唉!!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖