香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 興建供應 » 心情由高處跌下~~~
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實配房組係隨電腦(我地內部俗稱 ISHM)發怖邊d申請人還獲配公屋
因為一日未簽約和意向書
一日都未正式成為屋邨的居民
所以房署為免向呢個時候(即申請人還未接受簽約)
若抽起曾經接受過特快而未獲配房0既申請人並不一視同仁地出信
房署又會受到投訴
或者可能有申請人還想第二/第三次配房
因為有d真係臨時想拒絕配房的
而又唔知原來房署又有"特快"公屋
到時房署咪又比人鬧

kaka.....
我個同事岩岩調左去樂富配房組
佢話成日比人鬧
其實背後大家唔知道
配房組d同事要放假都比較難....
每日規定做幾多隻files

鬼咩..自從99年自願離職方案之後
房署真係冇左一半人手呀~
我番HeadQuarter d位都坐唔晒....

我都好慘....1個人要做4個人0既0野....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都收到特快信 得啖笑 ~

我都明白你地嘅心情 比多些少耐性啦 肯定好快真係收到信 ~
照ying_PSP咁講 配房組職員真係有佢地嘅難處 不過最弊唔會有好多人諒解佢地
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

原帖由 poo_law 於 2008-7-17 19:39 發表
我而家既心情, 真係點都要同大家傾傾~
話說我放工返到屋企門口, 62 o係喥睇緊信, 一入屋佢就話有信呀~ 我即刻望到房署個logo, 真係超開心~ 呢種感覺我相信好多收到信既街坊都試過啦~
跟住我鞋都未除, 就即刻叫62拆開 ...

我又吾係同妳一樣,晚上8:15 my father 打手電俾我,我叫佢收線後慢慢睇完回復我,等一陣佢打來,冇料到!

原帖由 ying_PSP 於 2008-7-17 22:03 發表
其實配房組係隨電腦(我地內部俗稱 ISHM)發怖邊d申請人還獲配公屋
因為一日未簽約和意向書
一日都未正式成為屋邨的居民
所以房署為免向呢個時候(即申請人還未接受簽約)
若抽起曾經接受過特快而未獲配房0既申請人並不 ...

ying...我都想像到你ge苦況..
我都係咁, 唔知點解仲忙過某d同職位公務員....
人工就少佢地一半有多...

我都收到!!

我都收到,仲以為有咩改變tim~!
昨日收key信,今日又來特快派屋,
嚇一跳,證明佢地做o野真係好亂~!

原帖由 poo_law 於 2008-7-17 19:39 發表
我而家既心情, 真係點都要同大家傾傾~
話說我放工返到屋企門口, 62 o係喥睇緊信, 一入屋佢就話有信呀~ 我即刻望到房署個logo, 真係超開心~ 呢種感覺我相信好多收到信既街坊都試過啦~
跟住我鞋都未除, 就即刻叫62拆開 ...
我都收到呀!心情同你一樣.......

我今日收到呢封信, 但又係今日去收 key 喎. 簡直啼笑皆非.
係彩盈辦事處辦緊手續嘅時候, 見到個亞伯拎住封
"特快公屋編配計劃邀請信", 佢以為可以即刻攞 key , 因為佢
係1月30日簽 ge, 但係到今日都未收到由嘉怡寄出嘅信,
當收到呢封由房署寄出嘅"特快信",  就即刻趕過黎收樓.
令到 D 几十歲 ge 咁頻撲, 都几慘下.

我都收到, 但係我 9 號已經簽晒文件, 收咗鎖匙

原帖由 ann1029 於 2008-7-17 23:38 發表
我今日收到呢封信, 但又係今日去收 key 喎. 簡直啼笑皆非.
係彩盈辦事處辦緊手續嘅時候, 見到個亞伯拎住封
"特快公屋編配計劃邀請信", 佢以為可以即刻攞 key , 因為佢
係1月30日簽 ge, 但係到今日都未收到由嘉怡寄出 ...

Not good...

ann , 請問你今日係咪一去到已經有指示去邊到排隊ga?
我想有個心理準備先...   希望聽日唔好落雨la...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖