香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 圖片閣 » 其他 » 昔日的長沙灣 - 1970年代
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  dreaming

李鄭屋對面係海應係三十年代戰前瓦頂村屋,連木屋小工場都未有wo.
cwc 發表於 2013-6-10 00:08:24

吓...唔知呀, 會唔會亞媽記錯 , 佢嗰時就係住嗰啲 瓦頂村屋 , 望到海景, 等我今晚發夢搵佢問清楚先
那愛意 悠然而至 永記那次與你偶遇時
碰見妳完全是天意......

情深不必一世相聚 愉快色彩不想刻意地儲起
你會再愛我一次 在美夢之中,
再相聚一次 ......
分享 分享 讚好人數:0查看名單

時光遠去了, 往事只能回味....
forforum46 發表於 2013-6-10 00:01:16

呢片大海, 咁遠古時代, 都未見過, 沒法回味啊

妳有冇留意右邊嗰一排排圓弧型頂嘅建築物,正是妳講嘅英軍軍營。——我估妳想要嘅係正面嗰啲,暫時仲未搵...
Felice233A 發表於 2013-6-10 00:08:31

九華徑係前荔園後面現已建新形公屋邨名忘記了
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

九華徑係前荔園後面現已建新形公屋邨名忘記了
cwc 發表於 2013-6-10 00:35:13

華荔邨
原來己變了這地方....本帖最後由 forforum46 於 2013-6-10 00:39:16 編輯

你對軍營還有印象嗎?
我記得... 還有鐵絲綱外整整一條路種了很多很多木棉樹
今時今日還有不少, 但和當年比...
forforum46 發表於 2013-6-9 23:54:16

荔閣邨嘅我未見過, 所以想見下 !

好似係咪佐敦, 尖沙咀有呢類軍營

荔閣邨嘅我未見過, 所以想見下 !

好似係咪佐敦, 尖沙咀有呢類軍營
dreaming 發表於 2013-6-10 00:40:41

你一定後生過我好多.....

你一定後生過我好多.....
forforum46 發表於 2013-6-10 00:43:04

好彩保育份子未出世,否則現在還是爛地一片。
G13239xx 市三 2013.02 藍卡
s1 21/09/2018 @ s2 29/01/2019
s3 20/08/2019 @ s4 22/08/2019
23/08 收信派美柏樓 29/11 收入伙信 10/12 收鎖匙
分享 分享 讚好人數:2查看名單

好彩保育份子未出世,否則現在還是爛地一片。
zxc 發表於 2013-6-10 07:21:18

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖