香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 圖片閣 » 其他 » 昔日的長沙灣 - 1970年代
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

我真係好想見識下...呢個不可思議嘅大海, 仲有去 " 爛地 " 買餸

...
dreaming 發表於 2013-6-9 23:58:43

時光遠去了, 往事只能回味....
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 32# forforum46

福華街實用中學由加拿大滿地可<蒙特利爾>華僑捐錢所建門口有雲石詺誌現已封蓋九工開幕後英政府兩校合併包括建築,設備及機械.其實工科實用比九工強,因收制工業學院至今又改為IVY.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  forforum46

福華街實用中學由加拿大滿地可華僑捐錢所建門口有雲石詺誌現已封蓋九工開幕後英政府兩...
cwc 發表於 2013-6-10 00:01:43

嗯... 你先是區的元老...
當年九工己經是今時BAND 1 級夠勁的學校...前身原來仲利害...

回應  Sugarloaf
幾十年?
甘你今年貴庚

candy黃 發表於 2013-6-9 23:20:48

千祈不要問我呢個... 太傷感了...

回應 33# dreaming

李鄭屋對面係海應係三十年代戰前瓦頂村屋,連木屋小工場都未有wo.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

你誤會喇, 唔係話妳嗰幅圖唔係英軍軍營, 我係想見麗閣邨嗰啲圓弧型英軍兵營, 唔係四四方方嘅軍營 ;0...
dreaming 發表於 2013-6-9 23:53:25

妳有冇留意右邊嗰一排排圓弧型頂嘅建築物,正是妳講嘅英軍軍營。——我估妳想要嘅係正面嗰啲,暫時仲未搵到,搵到再畀妳睇

好難搵相片... 我裡面有記憶, 攞吾到出來....
forforum46 發表於 2013-6-9 22:25:41

我都有呢個回憶,小時候間中都會行過嗰度,正係夢夢講嘅嗰種。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  dreaming

李鄭屋對面係海應係三十年代戰前瓦頂村屋,連木屋小工場都未有wo.
cwc 發表於 2013-6-10 00:08:24

你知道明愛醫院集輝街, 原來以前是農村集輝村? 我都好意外...
忽然間好想參加深水埗文化導賞團...深入D行多轉...

回應 48# forforum46

嗰邊有一輸水管隧道叫黑風洞可通至蝴蝶村林務球場即現荔枝角收押所對出.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回應  forforum46

嗰邊有一輸水管隧道叫黑風洞可通至蝴蝶村林務球場即現荔枝角收押所對出.
cwc 發表於 2013-6-10 00:22:31

有中學同學曾住九華徑, 以前常去玩, 現在坐車經過, 很努力去認那山坡屋, 己沒辦法看出來了...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖