香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 日盼夜盼, 終於到我轉 step 3 啦
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 118# chinglam923

系呀   為CY做勢丫麻    短期系好事  另小部份人快左上樓

明想深一層  根本是弱勢政府之行為   只顧目前小利   房屋一定是加快加增建設才是長遠之策

再說  此舉壞了房屋委員會幾十年來的權威

回應 112# sum_summer

慘   你呢幢樓呢期無書台位同窗................煩D渦...............

西南偏西但吾怕西斜   走廊好長..好彩近尾  空氣流通可以  怕只怕溫差大同濕差大  因西南遠方是大山

回應  sum_summer

咁係咪即係美田第二輪都派緊了, 唔見有3人消息
chinglam923 發表於 2013-3-13 23:11:33

唔係第二輪,我都唔清楚,我原本以為派豐和比我.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  sum_summer

慘   你呢幢樓呢期無書台位同窗................煩D渦...............

西南...
HSP 發表於 2013-3-13 23:51:40

有新樓算ok,前有美致樓檔陽光,無書台位同窗就差d.........

你都係關心其他會員
   才會多口同八卦嘛 !
等上樓 發表於 2013-3-13 23:18:23

分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  等上樓

甘你叫人幫手及住信箱啦   第一時間番來甩封信來睇麻

不過話時話.....我有小小預...
HSP 發表於 2013-3-13 22:48:02

睇完記得擺上黎分享下...

但你講緊既係擠迫戶, 而並不是輪候册喎 !
等上樓 發表於 2013-3-13 23:01:12

牛下都唔少2房未派....唔知留黎做乜...

回應  HSP

我都見到吉咗2年的吉屋已經比咗人, 仲有同一棟樓突然有4-5間吉咗,
房署做嘢快手咗
chinglam923 發表於 2013-3-13 23:20:26

前2年都比房署玩透啦.... 市4 1170-1173可以差成2年上樓期....你話幾誇張

回應 128# kapo

每個村派完派剩都留番三倆百個單位養老鼠養足幾年架啦  幾十年歷史習慣都系甘   系先排CY要羅彩先夾硬要房署除光派之麻

預留空置單位是有必要的  留得多留得少見人見智   當然  輪候者當前額手稱慶   但換位思考  這一輪反傳統的清倉派得益者只是小部份排NO靠前的受益  對長遠大局無助的

回應  kapo

每個村派完派剩都留番三倆百個單位養老鼠養足幾年架啦  幾十年歷史習慣都系甘   系先排C...
HSP 發表於 2013-3-14 03:06:35

講真起幾多新樓都冇可能清得哂....接近3萬宗申請每年得千幾個單位....
4人無長遠架 基本5年後都唔會有進步  房署冇增加大房供應 只起15% 一年4人分唔夠500間

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

如果你是輪候冊人士,請分享你的申請進程,謝謝! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖