香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 宗教 » 因信有福「那沒有看見就信的有福了。」
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  alcwing

邊間教會咁X街??  將呢件分享比Howtindog聽,等佢供諸於世!本帖最後由 sytam 於 2012-...
sytam 發表於 2012-10-17 02:55:41

我friend唔識分,佢剩係知基督教信耶穌,
香港咁多分支,冇留意冇問,都唔知咁多分支.
分享 分享 讚好人數:0查看名單

不是死後才敬佩,是尊敬,這個是對長輩的態度............我對宗教不存在偏見,只是質疑某些敎友的做法........
sum_summer 發表於 2012-10-17 00:52:15

很疲倦...所以抄之前回覆 :
對....如果單看人所做的事....我們會失望..會無助.....
而神的獨生子(耶穌)來到世上,
也同樣受盡欺凌...掛在十字架上...
但三天後復活...回到父神的右邊....為我們代求
也為我們的靈魂預備地方...這是基督教最重要的一環.
罪...並非指...殺人放火....
而是人拒絕認識天父上帝是世上獨一的真神....
苦.....便是絕望.....
但願你能明白......
回覆:曾被基督徒傷害過的人

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=24764本帖最後由 mamachung 於 2012-10-17 22:53:26 編輯
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

澄清一下,果兩個故事係我朋友經歷,非我事件 ,
我雙親健在,但唔駛問候架啦,有都心領就算~

ps...
alcwing 發表於 2012-10-17 01:03:28

當然寛待.....沒有人這樣關心我..!!
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

當然寛待.....沒有人這樣關心我..!!
mamachung 發表於 2012-10-17 23:04:34

人同人相處係緣份...唔駛咁灰呀話

人同人相處係緣份...唔駛咁灰呀話
alcwing 發表於 2012-10-17 23:11:44

這幾天....多謝你係呢度做義工....多多照顧...

這幾天....多謝你係呢度做義工....多多照顧...
mamachung 發表於 2012-10-17 23:19:09

呃.......
閣下心胸大~
量大福大~

呃.......
閣下心胸大~
量大福大~
alcwing 發表於 2012-10-17 23:21:42

彼此彼此...  本帖最後由 mamachung 於 2012-10-17 23:26:40 編輯

彼此彼此...  本帖最後由 mamachung 於 2012-10-17 23:26:40 編輯
mamachung 發表於 2012-10-17 23:26:00

慚愧~我睇心情變動架咋 ,Eq低

我比較認為,所有既神,其實都係同一個神,祂有祂既計劃,以不同方法,不同方式,不同身份,向不同既民族,群體,甚至不同既人顯現,或者讓他們感受得到祂的存在. 所以我堅信, 冇咩真神假神, 只有神. 無論宙斯定係雨蛇神, 天照大神定係大梵天王, 騰格里長生天定係明明上帝或者無生老母,呀蒙神,呀頓神還是耶和華/雅威/安拉等等.  都係同一個神,即是上帝.上帝就是道, 道生萬有, 萬有終歸於一(道) ,道就是上帝。本帖最後由 sytam 於 2012-10-17 23:39:18 編輯

慚愧~我睇心情變動架咋 ,Eq低
alcwing 發表於 2012-10-17 23:28:20

明白你....
有機會....多些寫自己感受....
不過要在適當時間...

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖