香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 宗教 » 六字大明咒(觀音心咒)-旋律充滿慈悲祥和
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

咁呢支歌啱妳,心緒不安時,不停返聽,
個人會寧靜好多,
有時仲有某種感觸,流眼淚都唔奇...
佛家有所謂迴向,...
alcwing 發表於 2012-10-8 23:43:58

嘩!你真係有D料到,聽你講最後個句已知
真係睇唔出
分享 分享 讚好人數:0查看名單

嘩!你真係有D料到,聽你講最後個句已知
真係睇唔出
vasto 發表於 2012-10-8 23:53:50

我六根未淨,
門口摸索中....只係敢講下感受,
大家研究研究~

我六根未淨,
門口摸索中....只係敢講下感受,
大家研究研究~
alcwing 發表於 2012-10-9 00:05:04

me2,早幾年都差d睇唔開,俾人點醒左而開始信佛,
但都好似你六根末淨,在徘徊,無乜佛智

me2,早幾年都差d睇唔開,俾人點醒左而開始信佛,
但都好似你六根末淨,在徘徊,無乜佛智
vasto 發表於 2012-10-9 00:15:53

所謂智,咪就係要你去思考判斷,
佛祖都有講過,唔係要妳盲信,而係想妳用智慧去否定,去求真,
佢唔係要你去崇拜佢,而只係妳既導師,
佛理其寶好等於晢學,妳要去了解,但亦要去思考.
盲目念經意義不大,你要去了解,反思,先係正路.
死讀等於洗腦,活讀先係智慧.
分享 分享 讚好人數:3查看名單

我曾經喺殯儀館一位枉死親戚靈堂上唸唱六字大明咒,之後返屋企有隻白色飛蛾跟入屋,徘徊到第二朝至飛走。以後唔噉再喺靈堂唸,就再冇見過呢類飛蟲入屋。本帖最後由 Felice233A 於 2012-10-9 00:36:16 編輯

所謂智,咪就係要你去思考判斷,
佛祖都有講過,唔係要妳盲信,而係想妳用智慧去否定,去求真,
佢唔係要你去崇...
alcwing 發表於 2012-10-9 00:20:51

好想知你正研習那種佛教的佛學?

我曾經喺殯儀館一位枉死親戚靈堂上唸唱六字大明咒,之後返屋企有隻白色飛蛾跟入屋,徘徊到第二朝至飛走。以...
Felice233A 發表於 2012-10-9 00:31:28

咁你信唔信,驚唔驚?

好想知你正研習那種佛教的佛學?
vasto 發表於 2012-10-9 00:38:08

我呢D只係門外漢,班門門口玩下斧頭,有緣睇到乜,有心情先去睇下咋...
再且,佛學8萬4千法門..冇話邊種,萬法歸宗嘛...本帖最後由 alcwing 於 2012-10-9 00:44:24 編輯

再介紹呢支,唔知有冇聽過,好好聽
心經梵唱
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁你信唔信,驚唔驚?
vasto 發表於 2012-10-9 00:39:23

我唔知係咪真係可以幫到死者往生,教唸啲朋友話可以,我一心希望枉死者得到往生,因為聽過一啲法師講枉死者好難輪迴,我咪試吓幫下嗰位親戚。見到嗰個現象之後就開始有啲驚,由於我八字純陰,所以唔敢再喺嗰類場合唸。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖