香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界4人 » (新人請教) 新3 VS 新4
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

(新人請教) 新3 VS 新4
各位師兄師姐好
想請教一下大家呢, 我而家排緊新4 G1449 (天倫樂1441-1443),

1) 我見到條隊好似新3快過新4, 我應吾應該轉新3?
2) 新3同新4派屋既大細會差好遠嗎?
3) 以大家的經驗, 覺得仲要等幾耐先審查同首派?
4) 我申請地址是屯門, 多數會派番屯門區嗎?

新人比較多問題, 希望各位可以指教一下小弟, 謝謝!!!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

各位師兄師姐好
想請教一下大家呢, 我而家排緊新4 G1449 (天倫樂1441-1443),
1) 我見到條隊好似新3快過新...
懵Mong 發表於 2022-01-23 13:54:59 原文
1+2+3)3人可以派2~3人單位(例如蝴蝶,24.9平方),4人可以派3-4/4-5單位,我親戚市4就派34平方既3~4人單位,先唔講你派邊,你想除邊個既名?咁果個被除名既家人點算?我見識過2大1老派21.54平方架,多一個人都係多一年到,不如等下啦
4)房署無咁得閒睇你本身住邊,如果你真心有留意尼個谷,大把人住大西北都要搬去皇后山,勸新人你唔好太伸手,刨刨文吧本留言最後由 Ladycrab 於 2022-01-23 14:17:52 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦

你原本四個人嘅係一家四口?
G13764XX 新3, 08/15新3 , 31/08/2022 三派皇溢畢業

你原本四個人嘅係一家四口?
yan_841020 發表於 2022-01-23 14:19:20 原文
是的, 包括媽媽

四人單位點都大D,你想減人?

四人單位點都大D,你想減人?
chanlueng0913 發表於 2022-01-23 14:50:59 原文
因我不太了解不同人數對應的房屋大小分別, 純粹見到新3隊伍速度好像快一點, 所以才有這個考慮  

新3屋細啲,唔夠住

新3屋細啲,唔夠住
lms6152003 發表於 2022-01-23 15:00:30 原文
以師姐的經驗, 覺得仲要等幾耐先審查同首派?

回應 #1 懵Mong

3人派嘅係3-4人單位,4人係派4-5人單位!咁梗係唔好減人啦!間房大百幾呎架!
新3 G1373

回應  懵Mong

3人派嘅係3-4人單位,4人係派4-5人單位!咁梗係唔好減人啦!間房大百幾呎架!
momo1368 發表於 2022-01-23 15:06:21 原文
原來會差咁遠, 我本身以為一樣係派3-4人單位

以師姐的經驗, 覺得仲要等幾耐先審查同首派?

而家屯門除左菁田及和田, 黎緊係米仲有新公屋起緊?  本留言最後由 懵Mong 於 2022-01-23 15:09:25 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖