香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 美田邨 » [原定方案] - 美田邨一及二期(附平面圖)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

[原定方案] - 美田邨一及二期(附平面圖)
與今天設計截然不同....
沙田第4C及38A區(即是今天之美田邨)
出租及居者有其屋發展計劃
概念方案
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
查詢房屋委員會的房屋單位面積(附使用教學):
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

開心愉快過每一天!
盡力尋找 "最高品質的公屋"~
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #1 YauTong小子

其實唔同嘅部分只係第三期,比原來方案少咗一座新和一,而原來嘅空中大堂亦都消失,但其他部分都相似本留言最後由 我為樓狂 於 2022-01-19 13:15:32 編輯
正視建屋設計思維異化問題
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  YauTong小子
其實唔同嘅部分只係第三期,比原來方案少咗一座新和一,而原來嘅空中大堂亦都消失,但...
我為樓狂 發表於 2022-01-19 13:14:42 原文
其實三期不單止少了一座,曾經還打算棄用新和諧一型之餘、同時另外設計 "嶄新" 非標準式住宅樓宇,一共三座不過,後來又改用返 New Harmony 1 ,同時間座數一樣而已

BTW,2001年方案之中,我察覺第三期佈局圖形是稍為淺淡,似乎意味著僅有勾畫初步構思,未有詳細設計
直到翌年八月,建築師才為三期設計 "嶄新" 非標準住宅樓宇,但可能因「孫九招」而放棄興建
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。
https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=277717

開心愉快過每一天!
本稱 "油塘小子"
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我一向覺得,美田邨 雖然係 新和諧一型,
但外型修飾過,十幾年後都仲覺得好摩登,
絕對好過而家啲新樓。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #4 MoonHeiYuet

當年房署好興用新和諧式再加D特別設計係屋頂 睇落美觀D 葵涌邨5期都有類似設計 可惜宜家D新樓一句慳錢 無論外觀同大堂裝修都大倒退
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應  MoonHeiYuet

當年房署好興用新和諧式再加D特別設計係屋頂 睇落美觀D 葵涌邨5期都有類似設計 可惜宜...
SIUHO1218 發表於 2022-01-19 16:17:17 原文
天晴邨乃我感到最深刻~ 雖然是非標準型,不過每座每層電梯大堂都悉心設計裝潢,連物料都經挑選,而且不單美觀,當中似乎也呼應了天水圍前身今生之環境,不止於屋頂有特別設計裝飾

開心愉快過每一天!
本稱 "油塘小子"

回應 #5 SIUHO1218

所以依家啲房署高層同則師,真係冇嘢好講
依家新起嘅資助出售房屋咁差,但當局唔只唔再推「自選裝修計劃」去吸引人哋入表,仲要為轉售限制加辣同維持綠白長比例佔3成,而且設計繼續「預輸數」,即係趕客,叫年青一代去移民(因為唔會喺香港買到正常樓) 本留言最後由 我為樓狂 於 2022-01-19 17:58:58 編輯本留言最後由 我為樓狂 於 2022-01-19 17:59:34 編輯

回應  SIUHO1218
所以依家啲房署高層同則師,真係冇嘢好講
依家新起嘅資助出售房屋咁差,但當局唔只唔再推...
我為樓狂 發表於 2022-01-19 17:58:21 原文
則師可能被逼「預輸數」,但「gaau」層之舉並不可就咁算數!?
本留言最後由 YauTong小子 於 2022-01-19 18:52:52 編輯

開心愉快過每一天!
本稱 "油塘小子"

回應 #9 YauTong小子

依家個政府仲信誓旦旦講話,下一個五年嘅房屋設計會有所改善!我就唔太信啦!
btw其實美田三期嗁居屋版方案,似乎幾適合喺嚟緊皇后山「摩天居屋」項目度用 本留言最後由 我為樓狂 於 2022-01-19 21:58:38 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖