香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 啟鑽苑(綠置居) » 下星期四揀樓..餘下263呎..3個人住..買唔買?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

實用面積包牆身, 實用面積乘0.8左右先係可用面積, 其實售樓書平面圖有標尺寸, 自己度度唔好計牆身尺寸就準...
qweewq 發表於 2021-11-29 10:01:27 原文
睇圖唔識計呀

咁即係簡單嚟講,將售樓書上面嘅呎數 (實用面積 ) 打個八折, 就係真正嘅可用面積?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

睇圖唔識計呀
咁即係簡單嚟講,將售樓書上面嘅呎數 (實用面積 ) 打個八折, 就係真正嘅可用面積?
Philly 發表於 2021-11-29 10:04:50 原文
大約係, 例如實用面積200呎, 可用面積200x0.8=160呎左右開放式正正方方咁, 自己對圖攞尺預下個廳幾大就有感覺D

依家3人住緊舊235呎公屋
無間房
yin11042018 發表於 2021-11-27 19:55:13 原文
我三人買咗, 真係睇你需要, 因為我抽咗好多次次次都好後, 冇得揀, 有得揀就得粉嶺再入嗰度。
你要諗你係咪急需要?
其次係你要知, 可能每次要抽到頭一, 二個波先有得揀一房,如果唔係,睇今次第二嗰波中間啲人已經冇曬一房了。所以如果政府每次都係得勁少兩房或一房,咁就算抽得早都可能係開放式囉
G1295XXX-1298XXX 新2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

下?乜可用面積大概只係得200呎咋?咁如果一人單位,實用面積話就話有174呎,咁樣可用面積淨番幾多呀?
Philly 發表於 2021-11-28 20:16:35 原文
厘款單位扣左廚廁可用既面積約170左右。(因年中幫朋友在海達邨2人單位裝修過量度出)如再扣埋入門口位就得150尺左右,夠吾夠用真係自己考慮。

厘款單位扣左廚廁可用既面積約170左右。(因年中幫朋友在海達邨2人單位裝修過量度出)如再扣埋入門口位...
khs1101 發表於 2021-11-29 11:16:40 原文
公屋尺數計唔計廚廁?我住緊一人單位話151尺。

公屋尺數計唔計廚廁?我住緊一人單位話151尺。
Philly 發表於 2021-11-29 11:24:24 原文
公屋可用面積係計,如你一人單位可用面積係151尺,扣左廚廁估計廳房用倒面積估計115-120尺左右啦.

公屋可用面積係計,如你一人單位可用面積係151尺,扣左廚廁估計廳房用倒面積估計115-120尺左右啦.
khs1101 發表於 2021-11-29 11:29:54 原文
咁樣綠置居屋一人單位175 實用面積,咁即係都比我而家住緊大?

咁樣綠置居屋一人單位175 實用面積,咁即係都比我而家住緊大?
Philly 發表於 2021-11-29 12:10:16 原文
你預計全屋連廚廁可用面積都係150尺左右。

上下床的話3個人都ok ge

回應 #26 K.felix

hi, 我都係第九粒珠,當可能大家有相遇。請問您揀咗第幾座?高層嗎?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖