香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 皇后山邨 » 想問皇后山有無直車去天水圍?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #5 zhuzhu2021@

是的。粉嶺暫沒有。但可以去上水或祥華到。上水有小巴去元朗,祥華總站那架去三聖。
上水總站都有2架小巴定3架到過TM同元朗。放心。遲些多人,都會有交通工具既。現在都講緊粉嶺5至6好似有條什麼大環公路。地鐵都講緊但未講幾時。慢慢會好的。本留言最後由 twcctp 於 2021-11-25 11:47:31 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #11 twcctp

鐵路有排等 ,等到黎我小朋友全部都可以獨立啦
新4  G1335-1336,3月S2,11月S4兼收信首派皇后山

回應 #1 hermione25

上水站有台902R一個站直到美湖居,我仔都係天水圍返學

回應 #12 zhuzhu2021@

也是。但是上水是有276P。天水圍站276B天富
276天慈

我搭過276P好快就到。
佢係上水開行青山公路,第1站就是形點,已轉了區。很快的
車上公路後第一站已到元朗。
相反是出九龍,香港,東涌先難。
係到轉黎轉去都未出到九龍,東涌沙田仲要冇直接車。
唉。北區暫時是這樣。但我相信很快會改善。希望嗎?本留言最後由 twcctp 於 2021-11-25 11:58:50 編輯

轉咁多車又要早過人起身,返個半日。坐車半日。happy school都變唔happy啦。  轉校試下唔同新鮮野仲好。 將坐車時間同錢換去學 興趣班好過啦。

我女樓下返學返八點都要七頭起身。搞九個字。 搬左皇后山雖然係粉嶺但都要預 六點起身了。。你天水圍五點半起身就差唔多啦,自己諗啦
收樓就唔上黎
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #14 twcctp

希望啦,人人都想交通好,越快越好?
新4  G1335-1336,3月S2,11月S4兼收信首派皇后山

Call 的定食 100 . 預約
G1352 新4

搭咁耐車番學好似好辛苦咁⋯⋯
G1373 新2 天倫樂
20/5 見主任
31/5 收到合格信

回應 #1 hermione25

睇返你今次係三派, 試下轉車甘返學 小朋友頂吾頂得順先。會唔會無精神影響學習。 吾得就轉校。小一小二轉易D。 如小四小五要呈分就問清左學校D手續
G1353 新3 28-10-21 S4

回應  hermione25

睇返你今次係三派, 試下轉車甘返學 小朋友頂吾頂得順先。會唔會無精神影響學習。 吾得...
Wawai8 發表於 2021-11-25 13:40:21 原文
我而家住元朗村屋..
佢平時搭校車都係要轉2次車..6:30已經要上校車
8:15先返到學校..

如果上水有bus直接去到學校門口..
同佢平時返學咁上下..
仲有佢學校無默書,一學期得一次考試..
假期無功課
13年2月申請 G1336-1338
21年2月通過審查
21年8月11首派蝴蝶蝶意(24平方)電話拒絕左..
21年10月4二派大興低層(28平方)親身拒絕❌
11月24日 順利畢業,皇后山,皇樂樓3-4人單位
結束8年長征~放下心頭大石

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖