香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 朗善邨 » 新公屋 - 元朗 朗善邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...25...123
支持鍵盤翻頁

回應 #240 leokung

照你咁講,入邨肯定會俾九巴否決,入邨其實都唔系最重要考慮因素,反而系外圍有咩車經過,巴士站設系咩位置,巴士公司用幾多架車行果條路線,轉乘安排,早尾班車時間等,會否爭取開早晚S車?如果爭取到開S車,有朝一日,客流量增加才有機會同巴士公司傾將有關路線轉全日服務,或者增加班次

回應 #207 terry11
四人家庭就難講。但,張炳良在2月初向記者說是平均3年上樓。你為何不去信張炳良先生問一問為審查後2年都未派到房(不管是新還是舊)?
Andy 。新3 G13007
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #241 23044
外圍環境並不理想。早前很多劫案出現。而且行人路細小。晚上20:00後條路很靜。你可以在晚上去走一轉。在博愛醫院對面不遠。由YoHo Town 行上去我估計30-45分鐘左右。而坐609就要15至20分鐘左右。

回應 #234 leokung
Leo,圖片這不不是入邨條路。這條路是由 YoHo Town 邨方向嗎?

回應 #238 leokung
晚上非常靜。現時晚上過了20:00經常有打劫情況出現。我們如何可以要求在附近增加警罔?並要求警察每小時巡邏一次。這樣可能會好一些。

回應  leokung
Leo,圖片這不不是入邨條路。這條路是由 YoHo Town 邨方向嗎?
andyhosk1961 發表於 2015-02-17 02:13:53 原文

呢度係油站行去友善街方向,麗豪軒對出,即友善街路口,右轉上小斜路咪到朗善囉本帖最後由 leokung 於 2015-02-17 02:46:04 編輯

回應  23044
外圍環境並不理想。早前很多劫案出現。而且行人路細小。晚上20:00後條路很靜。你可以在晚上...
andyhosk1961 發表於 2015-02-17 02:04:37 原文

近呢幾個月,一般冇返9點半至10點都走上去,果頭係冇咩人住,但係係有唔少人響元小對開放狗嘅,仲有不時的士出入同埋暫時都仲可以忍讓的大車過夜違泊

劫案問題,係再早一段時間(講緊以數年前)的確出現響楊屋村博愛對面果度,以及博愛門口。但因為博愛果邊出過聲,加上而家多咗白車、東方採訪車係咁出出入入,仲有加埋警車巡多咗,又多咗人行呢頭,嚟緊YOHO 3期出年3月左右商場部分落成,只要行YOHO 3期果邊過博愛,油站過橋返去,講緊大約15分鐘,靜極有限。(參考由鳳琴街體育館到博愛,都係約15分鐘)

不過當然,設施上需要爭取改善,以及除草、公地圍網,減少不法份子藏身機會,仍是需要的。

回應  terry11
四人家庭就難講。但,張炳良在2月初向記者說是平均3年上樓。你為何不去信張炳良先生問一問...
andyhosk1961 發表於 2015-02-17 01:53:43 原文

留意︰係平均,不是限定。獨立個案,不作評論,問都冇用。
特別係4人,根本冇咩供應,一定慢。
但係你睇定今年啦,4人應該會推前一截,反正16-17年有紫田邨,較多2房單位
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  23044
   如果睇返左轉路面嚟講,大型車輛過線轉入加埋有盲點就基本上肯定架喇,只係睇吓過幾多啫...
leokung 發表於 2015-02-17 00:19:27 原文

有巴士線經過都好過冇,唔係人人都有錢出入都搭的士.
我也贊成23044說有S通宵巴士線經過凹頭.
好多人都做份輪班的工作到深夜才回家.
宜家屋邨仲未落成,當然冇人會睬你,希望日後會改善.
新界3人

回應 #249 desmondching

s車系指特別時段車,早晚1-2班,方便返工,返學,收工,星期六日冇果種,通宵車系N車

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...25...123
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖