香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 富蝶邨 » 2~3人單位裝修$16萬算唔算貴?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實好難討論
因為單單料不同,木板厚度不同
已經可以好大出入
仲要睇最後出黎效果
正常來講,16係正常價
師傅人工其實已經冇左3~4
新3 G1330
分享 分享 讚好人數:2查看名單

你問呢個問題, 同問人:
出街食餐飯, $50貴唔貴一樣.............
新3 G1378xxx
分享 分享 讚好人數:1查看名單

裝修工程費用真係好昂貴,遇到個好師傅重難得
分享 分享 讚好人數:2查看名單

多謝分享...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

料好平,人工吾貴,D師傅做幾多單都係一千元工,二至三人單位,真係吾使咁多錢,不過大家傾下計,主要原因...
chiwing64 發表於 2021-11-23 00:30:43 原文
一千元工?依d價位請唔到師父,
一般工人就有...(個個都吹水話自己係師父)
地盤執頭執尾工人就八百元起,
上年行頭油漆中工千三四起,
木工千七,
泥水都千五以上,
友情價最多減一百。
自己search下三行行情吧...

回應 #23 Happymeow

Agree x 2
個個都吹水話自己係師父,
師父都好多級,
有豪裝/精裝/普裝/大裝,
有d做廿年連木紋"專"都鋪唔掂,
好師父人工高,
想找都難。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

料好平,人工吾貴,D師傅做幾多單都係一千元工,二至三人單位,真係吾使咁多錢,不過大家傾下計,主要原因...
chiwing64 發表於 2021-11-23 00:30:43 原文
六萬。。。咁又真係好想睇吓你條數 detail 啲點計出嚟。。。本留言最後由 oginome 於 2022-03-09 04:33:44 編輯

六萬。。。咁又真係好想睇吓你條數 detail 啲點計出嚟。。。
oginome 發表於 2022-03-09 04:33:08 原文
件事太耐了,吾太記得,三至四人單位執灰油油,前年萬二元,自己買磚,找師傅舖五千多元
水喉師傅二千元,廚房洗衣機喉,水喉點改都可以。
廚櫃萬三人民幣,C櫃九千人民幣。本留言最後由 chiwing64 於 2022-03-09 11:58:47 編輯

一千元工?依d價位請唔到師父,
一般工人就有...(個個都吹水話自己係師父)
地盤執頭執尾工人就八百元起,
上年...
opclk 發表於 2021-12-14 21:52:45 原文
裝修都係比呢D價你囉,個個都話自己師傅架啦!有邊個吾知行情,接單味大師傅囉,跟住味比人做囉,邊有咁多大師傅比你,千五元好平,吾算人工貴了。本留言最後由 chiwing64 於 2022-03-09 17:16:50 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖