香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 德朗邨 » 如果房署家訪不是同保安一齊上門
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

多口問句,房署職員上來家訪要做d咩?
陳家陸 發表於 2021-11-12 16:01:29 原文
最簡單果次,只睇身份證,
個主任一個字都冇講過,
係個保安話,呢個係房屋署X主任,
來調查戶籍,可唔可以出示你身份證?
主任接完我身份證,對完遞返給我,
又唔問而家幾多個人住,佢一個字都冇講過。

平時通常保安跟住來,不過係主任出聲,
話房屋署兩年一度調查戶籍,
請問戶主X先生/小姐喺唔喺屋企?
(唔喺就問你係邊個)
跟住問你攞身份證對下,
問下間屋而家係咪仲係咁多個人住。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-11-13 00:13:00 編輯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應 #11 MoonHeiYuet

有人說會拍照
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #11 MoonHeiYuet

係突擊,定事前约實呢?

回應  MoonHeiYuet

有人說會拍照
PandaMusic 發表於 2021-11-13 04:49:50 原文
我自己就未試過被影相

係突擊,定事前约實呢?
陳家陸 發表於 2021-11-13 06:18:25 原文
我條邨,就次次都突擊,
但聽講市區少數屋邨,仍然係寄信預先通知。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-11-13 12:26:20 編輯

回應 #15 MoonHeiYuet

咁會唔會入屋點人頭,睇下有冇非住户人士在內居住呢?

咁會唔會入屋點人頭,睇下有冇非住户人士在內居住呢?
陳家陸 發表於 2021-11-13 13:11:32 原文
唔會,佢只係叫其中一個有戶籍的住戶,
攞身份證俾佢對,
跟住問下而家間屋,係咪仲係咁多個人住。

只係其中一次,叫我開門,
俾佢望下室內陳設,但佢冇踏入屋。
平時鐵閘都不用開,對完身份證,問兩句就走。

以我理解,佢有權入屋睇,
不過通常都唔會做多野,
多數門口對身份證就算。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-11-13 13:25:18 編輯

THX ALL

回應 #17 MoonHeiYuet

多謝你的分享

我家人改房位,我擔心要我還原

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖