香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 今日打開信箱有房署信..原來係配房通知信
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

僧多粥少,派到新樓要睇運氣!
1349×××,6.30見主任,7.9收pass信。
8.5收信首派順利邨→8.11現場拒絕
8.31日S2,11.5日S4,11.9二派環翠❌
11.26日S2,12.3S4,12.4三派問題單位❌
12.10日電話拒絕,12.16日S2,12.23日S4
分享 分享 讚好人數:0查看名單

睇返咁多位朋友嘅意見其實都尚可接受,但係二樓呀呢個真係好大挑戰!
星期日去現場視察下環境,再作出最後決定!

多口一句我阿媽要坐輪椅,其實出入方唔方便呢?
G1370.市區2人,天倫樂2015-4月申請,2021,09.15見主任,29/9 補資料,4/10 通過資格審查, 3/11 派南山邨南堯樓二樓❌ ,23/12 收到最正的,海達邨海盛bb預派。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

睇返咁多位朋友嘅意見其實都尚可接受,但係二樓呀呢個真係好大挑戰!
星期日去現場視察下環境,再作出最後...
mg8866 發表於 2021-11-05 16:48:50 原文
我住咗半世紀都係二樓,牛下二樓,藍田二樓,首派環翠二樓
分享 分享 讚好人數:2查看名單

星期日去現場視察下環境,再作出最後...
mg8866 發表於 2021-11-05 16:48:50 原文
2樓好像是平臺,無記錯是有LIFT到。如果接受不到可以等下派
房處知道你媽媽是輪椅出入?好似可以+1或派輪椅單位WOR

個個都想要新樓,呢個大家都會理解;但房署手中有空置翻新單位,亦冇可能唔派出嚟,呢點大家都應該要理解囉!

2樓好像是平臺,無記錯是有LIFT到。如果接受不到可以等下派
房處知道你媽媽是輪椅出入?好似可...
donut2024 發表於 2021-11-05 17:20:29 原文
起初申請嘅時候我老媽子75歲識行識走,只係早幾年做咗兩次手術要坐輪椅加上都八十一歲,所以想配套好啲方便出入睇醫生。我記得上次見主任嘅時候冇改到任何資料,純粹係核對地址工作收入等等
G1370.市區2人,天倫樂2015-4月申請,2021,09.15見主任,29/9 補資料,4/10 通過資格審查, 3/11 派南山邨南堯樓二樓❌ ,23/12 收到最正的,海達邨海盛bb預派。

剛才從信箱裏面取出房署的信,小心翼翼打開嗰【配房通知信】
派嘅地方竟然係四十多年就嚟會排隊清拆的南山...
mg8866 發表於 2021-11-05 14:35:27 原文
天倫樂
可有照顧老人家的需要,

太高,萬一壞電梯

要老人家撐高層

情何以堪!

所以,二樓是善的,

你吓吓以自己的愛惡出發

忘記老人家需要
仲想彈鐘,

要不得!

這個單位四十幾,  風韻尤存

啱你們的本留言最後由 安居62 於 2021-11-05 17:58:42 編輯
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:3查看名單

咁要睇外出定在家重要
外出都叫只要推就到地鐵
對比樂華三順博一程車好

但在家,舊式厠所較細,出入大門可能地台高一級
是應該博和諧式間隔

特快名單普遍都有註明舊式公屋高一級
呢個情況無知可不可或你有沒有跟房署說明
你家媽行動不便

如果講要快,一般一月一派本留言最後由 BB1103 於 2021-11-05 18:34:29 編輯
2014 擴2 No1357
05/21 審查
08/21 竹園南邨
10/21 油麗邨

起初申請嘅時候我老媽子75歲識行識走,只係早幾年做咗兩次手術要坐輪椅加上都八十一歲,所以想配套好啲方...
mg8866 發表於 2021-11-05 17:44:07 原文
其實南山真的配套ok,好近石硤尾地鐵站,上落地鐵有?應方便
2樓又是平台,平地入村入屋,真的ok。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖