香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 2012改善住屋空間調遷計劃
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

知唔知道第一日幾時開始
DJ音符 發表於 2012-5-26 22:51:07

http://cyclub.happyhongkong.com/...30570&extra=&page=7

密度4.1 本帖最後由 小師妹 於 2012-5-26 23:02:07 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

密度4.1 本帖最後由 小師妹 於 2012-5-26 23:02:07 編輯
小師妹 發表於 2012-5-26 23:01:49

4.1 第一日 可以選樓

回應  DJ音符

我今日收到信,6月15日楝樓
fatmama 發表於 2012-5-26 21:53:00

第5日 你5xx都幾好

回應 11# 小師妹

就個人而然,覺得政府既手法真係好有問題

回應  小師妹

就個人而然,覺得政府既手法真係好有問題
san1400 發表於 2012-5-27 13:47:10

???咩問題???

回應 13# DJ音符

我係423

回應 15# DJ音符

問題就係好似4.1密度呢類,其實佢地屬於擠迫戶,房處既政策係擠迫戶同時可申請改善空間,呢樣對於我地呢類只可申請改善空間既人一D都唔公平,7.7-5.5呢個數以內只可申請改善空間計劃,一年只有一次,同樣地只有3次機會而擠迫戶呢?一年起碼有2-3次推出計劃,仲可以申請埋改善空間,他們的密度足以完全蓋過只可申請改善空間的人,對我地公平嗎?
好像有些6.幾的人,不論申請多小次,我想可以簡到樓的機會都近乎零了,因為一年只得一至2千個單位,只係排隊就以經去到3千幾了,他們會有機會嗎?
情況就是一個和尚冇水食,2個和尚爭水食!!計劃一年得一次,又唔係多單位,仲要給另一個計劃既人一齊申請,呢D咁白痴既野,係邊個諗出嚟?
一係就唔好分2個計劃,大家一齊以密度多小嚟簡,一係就分開,一個計劃還一個計劃,大家各自各,好似而家咁樣既混亂情況,
真係多得個混帳政府同房處唔小

回應 17# san1400

絕對認同!!:哩個就糸香港政府!

回應 18# rebbecachoy

唉,人地輪候話派屋有問題可以搵議員,好似呢d係咁既問題,要搵邊個先幫到手??

回應  rebbecachoy

唉,人地輪候話派屋有問題可以搵議員,好似呢d係咁既問題,要搵邊個先幫到手??
san1400 發表於 2012-5-29 10:13:31

其實我好明白你既心情..但換個角度睇 如果你是4.1平方那個...有一個人係6.5平方...6.5平方那人就選到好既單位 但4.1平方參加了3次都根本無單位比佢選  而4.1平方的人又是你 ..你會點呢..其實誰比較擠迫誰先選係比較合理 ...每人只有4.1平方 如果仲有小朋友..其實一d活動空間都無 仲有d危險 所以先解決佢地既問題先係合理.....所以佢地可以參加擠迫戶(1年有1次-2次)和改善空間(1年1次) 1年可以參加2-3次 ...3次選唔到樓就停一年先可以參加....本帖最後由 DJ音符 於 2012-5-29 11:22:04 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖