香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界3人 » 2014年或2015年中申請獲分配皇后山
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

咁我已經見左主任未有合格信是1370...是否會派皇后山!如果派皇后山唔要會第二次派皇后山!理想屯門54區! ;00...
sallyltl123 發表於 2021-10-22 17:44:58 原文
通常派一次就唔會再派,如果你擔心可以轉區。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁如果10頭已排,中咗皇后個人10月中轉咗區,咁佢個單位又應該如何處理??
189198 發表於 2021-10-22 16:46:51 原文
變貨尾

路過插咀⋯⋯
2014-3 申請,2014-4 藍卡
2019/6/1 s1,2019/9/16有期
2019/9/25見主任,2019/10/25合格
2021/12/24轉市區,2021/12/30 S4
2021/12/31 收信派海盛低層

G-1349 (3+1)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

又來???皇後山等到好多人傻左????
Aw20130303 發表於 2021-10-22 11:18:39 原文
講得好岩
G1360000   14年10藍卡,17年3轉4
9月底見主任,11月3日s2    1月12首派皇后山

咁我已經見左主任未有合格信是1370...是否會派皇后山!如果派皇后山唔要會第二次派皇后山!理想屯門54區! ;00...
sallyltl123 發表於 2021-10-22 17:44:58 原文
見主任,順便講你要轉區,睇可唔可以幫你轉,我果日就唔記得左講,改成我做戶主,上左火車先醒,幾想打自己
G1360000   14年10藍卡,17年3轉4
9月底見主任,11月3日s2    1月12首派皇后山

之前都有人出過post 講過, 其實都合理的想保持5.8年上樓時間(首次分派), 分配給2014/2015這堆首次派樓的人,...
mcp1860 發表於 2021-10-22 11:33:24 原文
你呢個講法我覺得合理,呢班人首派後房署可以慳好多津貼,要唔要皇后山就申請者自行決定,但慳左津貼同控制到5.8年上樓比大眾睇期
首派 和田中層 終於安居樂業 08/09/2022收鎖匙,正式畢業
新5+1 G1364... 3/6/2022 S4  8/6/2022收配房信
特快:2019(P7783), 2020(P6033), 2021(P2488), 2022(P0435)
12/2014藍卡 轉新5 9/2016  轉新5+1 4/2019
29/6/2021 S1 7/7/2021收到審查信14/7見主任 24/9/2021 S2
耐心等待中...
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #54 Kaky888

點解無啦啦改戶主
新4 G1344

同你一樣。。。想避下,如果遲d會返嚟要硬食第2轉皇后山唯有接受無左一次機會吧
1369-1371 新3
1月14日首派蝴蝶邨
1月20拒絕
2022/5/6 再度S4

回應 #1 prmark

你咁講,如果一早分配曬,轉區出來d人姐係無機會要?
G-1346擴3
2019.3見主任
2019.5月S2
2020.10.28成功轉新3

房處隨機編配系統全部都是提前分配,當申請人睇到S4時,其實早在至少一個星期前已經完成分配,如何得知就不...
prmark 發表於 2021-10-22 10:34:33 原文
謝謝你分享,對我地來講係好重要嘅訊息。
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖