香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 抽到敢唔敢買?(竹園北邨)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #47 MoonHeiYuet

可能翠楠樓外牆復修過,所以冇竹園北咁明顯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  MoonHeiYuet
davidliu759760 發表於 2021-10-25 10:38:16 原文
或者真係,樓齡最舊係佢,可能上報之後,做咗樓宇大維修。

如我之前所見到一樣,
呢次得一間 翠楠樓 賣,
買到果個,唔知好彩定唔好彩。

不過我都祝佢好運,我買唔到都想人住得好。

或者真係,樓齡最舊係佢,可能上報之後,做咗樓宇大維修。
如我之前所見到一樣,
呢次得一間 翠楠樓 賣,...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-25 11:32:38 原文
M兄沒有第二之選嗎?
屋邨異地     風月同天

點解唔買幾十萬一個中單位邊到搵你講個d問題對比返個價錢都係小問題不過租置大單位得廿百幾個唔係有老人家加上頭5粉珠都應該無份得個恨字
綠表購入山麗苑

M兄沒有第二之選嗎?
安居62 發表於 2021-10-25 14:37:25 原文
大間的,邊輪到我 ?
到我揀果時,睇下仲剩低咩先算。

順帶一提,睇房署的相片,
都幾多地雷,有啲睇到有漏水痕跡,
有啲天花嚴重發毛,
有啲根本未翻新好,
有啲門口睇到俾人淋過紅油,
有啲門口睇到熏黑了,似做過法事

已進入揀樓程序,我有份抽,
邊間好,邊間係地雷,
我唔會透露,以免造成良性或惡性競爭。

室內有冇事,買家有責任自己睇清楚;
單位有冇發生過事,唔好盡信房屋,
買家有責任搵新聞,問鄰居/保安;
樓字質素/保養/管理,
買家有責任現場視察,搵資料。

邊間好,邊間係地雷,

室內有冇事,買...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-25 19:03:15 原文
但你應該有聞
租置做銀行按揭

只獲21個月供款期這件事嗎?

但你應該有聞
租置做銀行按揭
只獲21個月供款期這件事嗎?
安居62 發表於 2021-10-25 21:00:47 原文
呢件事,係事主/其家人,
早年曾經購入該單位,但後來退回房署,
回復租戶身份(5年內可以退) ,
但現時再有該單位認可成員,
再次向房署認購該單位。

由於銀行指批出按揭年期,
計政府擔保年期,減去樓齡來計算,
最後根據呢個方式計算,得出結果係21個月。

首先,呢次透過綠置居計劃的租置單位,
5年內都可以退回房署,
但未必可以回復租戶身份,繼續租住該單位;
而且你即使退回房署,
你一生人一次的綠表資格,亦會計你已經使用。

至於擔心呢次出售的租置單位,
會唔會曾經由前住戶認購,
但後來退回房署,回復租戶身份,
後來因離世/違反租約/入住老人院等,
被房署收回該單位,
因而引伸出,因銀行計第一次賣出日期
而只能批出有限時間按揭的情況,
則可以從成交紀錄冊,
搵下該單位,有否曾經出售過。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-10-25 23:37:51 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

呢件事,係事主/其家人,
早年曾經購入該單位,但後來退回房署,
回復租戶身份(5年內可以退) ,
但現時再有...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-25 23:37:07 原文
你真  勵害

邊間好,邊間係地雷,

室內有冇事,買...
MoonHeiYuet 發表於 2021-10-25 19:03:15 原文
師兄你真係好西利,真係10萬個佩服,為咗自己下半世嘅住屋,行咗咁多路做咗咁多功課,已經可以形容你將呢件事做到極致,相信你點都比其他人揀樓會揀得好啲,冇咁容易中伏,師兄如果將來我有綠表可以抽嘅時候,希望都可以問吓你少少意見,當然我都會自己搜索資料。
G1406 3人 新界:17/6 S2
                         30/6 S4
                         5/7 收信和田邨極底層 ✅

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖