香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 問題單位
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #22 Jody1017

師姐都係揀自殺/意外死亡單位,有冇去了解下,你接受嗎?
市2 G1358
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  Jody1017

smmitam 發表於 2021-10-07 13:52:40 原文
你似乎還是有個心結未破,
解結還需自己來的

旁人的分享,

未及由你自身衝破

來得豁然開朗
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:1查看名單

請問大家,如果老人家在單位內死亡發臭而發現,會唔會陰氣怨氣重?係凶宅,屬唔屬於自然死亡類別?
smmitam 發表於 2021-10-07 09:39:58 原文
單位內自然身故
身體細胞蛋白質變壞而發出蛋白質變壞的味道,

是正常的腐敗過程,

那人在世時,一樣生過,活過,愛過,痛過,

同你一樣呼吸空氣,吃喝玩樂。

時候到了,走了。

要其他人代為收拾收拾

就是咁簡單,

不要想得太複雜。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

smmitam 發表於 2021-10-07 13:52:40 原文
特快名單一出,我和阿女即時睇咗幾十個單位,再排好心水的十多個單位重複再睇,最後大家決定這個排第一位,第三次特意黃昏時分再去,没有任何不良感覺,阿女有問我是否需要去查問一下發生何事, 我說既然我們都不介意,又何須尋根究底呢!
師姐而家揀嘅單位已經係一年多前發生嘅事,又經過翻新,只要地區適合自己,又何必耿耿於懷!
G1357-1359(天倫樂)巿2
分享 分享 讚好人數:4查看名單

特快名單一出,我和阿女即時睇咗幾十個單位,再排好心水的十多個單位重複再睇,最後大家決定這個排第一位...
Jody1017 發表於 2021-10-07 14:43:14 原文
J姐
睇單位,有否細節分享?

話雖參觀地方

但要進入大廈,

總有一份擅闖民宅的不安感覺本留言最後由 安居62 於 2021-10-07 15:05:10 編輯

其實自已或家人有人介意呢D野, 就盡量都唔好要, 家要住得舒服
市5 G1385xxx

J姐
睇單位,有否細節分享?
話雖參觀地方
但要進入大廈,
總有一份擅闖民宅的不安感覺
安居62 發表於 2021-10-07 15:04:52 原文
呢個問題我都想知,管理員有無唔俾參觀特快單位外既人上樓,遲啲可能我都要幫手睇本留言最後由 fortesting 於 2021-10-07 15:18:57 編輯
renemystina

回應 #20 Jody1017

年年都有好多這樣的, 特快應該設悔棋,公屋輪侯加多1年
市5 G1385xxx

J姐
睇單位,有否細節分享?
話雖參觀地方
但要進入大廈,
總有一份擅闖民宅的不安感覺
安居62 發表於 2021-10-07 15:04:52 原文
我又唔係做賊,作賊才會心虛,通常我都係跟人入大廈,可能我同阿女個樣都好善良,從未被管理員截查
G1357-1359(天倫樂)巿2

年年都有好多這樣的, 特快應該設悔棋,公屋輪侯加多1年
mkdavid 發表於 2021-10-07 15:19:19 原文
其實呢個問題我都有諗過,根本成個特快計劃應該要有懲罰機制
最簡單就係不論派第幾次,揀完唔要即時扣到得返終極一派,仲要必定無新樓,咁既話或者先會有多啲人認真諗下
renemystina

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖