香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 懷孕未夠16週但已經到配房階段?可以點?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

懷孕未夠16週但已經到配房階段?可以點?
已經到配房階段阿,係市區3人單位,但我剛懷孕未到16週,覺得應唔應該等到16週後加名呢?4人單位的確係大d,但是市區來緊好似無新樓4人單位阿?想加名但又怕錯過白田,好似海達又無大單位?
市3 G1348
7/1見主任審查
5/10  審查合格
11/11   首派彩虹邨(已拒絕)
3/12  加名轉四人單位  (市四)
12/1/2022  二派彩雲二邨低層(拒絕)
終極一派,希望中心水,小朋友唔使轉校
分享 分享 讚好人數:0查看名單

咁不如你諗清楚自己想點先, 搏新樓定要大啲 你問果啲問題其實爬下文都有答案

https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=289948
G1324 市3
1/2021 S1 --- 2/2021 S2 --- 3/2021 S4 安居樂業
分享 分享 讚好人數:1查看名單

已經到配房階段阿,係市區3人單位,但我剛懷孕未到16週,覺得應唔應該等到16週後加名呢?4人單位的確係大d...
amycheng887 發表於 2021-09-20 14:07:15 原文
小朋友大過左就會唔夠空間用,梗係要大d 好過要新樓啦,
5月正式入伙, 安居樂業
分享 分享 讚好人數:1查看名單

大d好,小孩長大一定不夠住

我2個女大左,都想要自己一間房那本留言最後由 donut2024 於 2021-09-20 15:11:58 編輯

我同你情況差唔多,下星期先夠16w,但就經歷左2次派樓,第二次直情派2至3人單位,得24m²,完全唔駛諗住間房,而且bb出世就變左做擠迫戶,當時問過屋邨主任,6m²都係好難可以調遷。
所以如果選擇唔加,就有機會派2至3人單位,浪費一次機會。
同埋而家都一月一派,未夠16週,好易未交到證明就已經ko左,房署收嗰張證明係要醫生出信嗰日係足16週,所以真係要諗清楚要點做。本留言最後由 lingsing1120 於 2021-09-20 15:43:37 編輯
市3️⃣➕️1️⃣ G13511 2014 藍卡 > 2021➕️1️⃣
Jun 2019 S1️⃣ > Oct 2019 S2️⃣ + 轉市區
Jun 2021 S4️⃣ > 利富樓 3至4人單位 ❌️
Aug 2021 S4️⃣> 澤翠樓 2至3人單位 ❌️
Sep 2021 房協審查
Jan 2022 S4️⃣ > 白田邨 畢業

甘如果我想要大d加名的話,我又驚派過左3次,要等到16週後先可以加名阿?可以暫停派樓嗎?
市3 G1348
7/1見主任審查
5/10  審查合格

甘如果我想要大d加名的話,我又驚派過左3次,要等到16週後先可以加名阿?可以暫停派樓嗎?
amycheng887 發表於 2021-09-20 17:01:26 原文
暫停 只有咁 揾未派到呢个號碼嘅區 轉過去 等十六週後 加名後轉番黎

一定要大間
G-1360 市3 天倫  相應申請編號 G1348xxx-G1350xxxx
5/7/2021 見主任 14/7/2021 S2 01/8/2021 S4
03/8/2021 首派順安(5/8電話拒絕)
02/9/2021 2派華富華建 (7/9 電話拒絕)
7/10/2021 3 派 wong tai sin 2 estate 問題單位 (11/10拒絕.)
24/12/2021 4 派 shek kip mei est blk 23 拿key

amycheng887 發表於 2021-09-20 17:01:26 原文
無用,我有問過房署有無得酌情處理或者暫緩,但佢答無,所以我都係唯有轉區等多2個星期即交證明。
市3️⃣➕️1️⃣ G13511 2014 藍卡 > 2021➕️1️⃣
Jun 2019 S1️⃣ > Oct 2019 S2️⃣ + 轉市區
Jun 2021 S4️⃣ > 利富樓 3至4人單位 ❌️
Aug 2021 S4️⃣> 澤翠樓 2至3人單位 ❌️
Sep 2021 房協審查
Jan 2022 S4️⃣ > 白田邨 畢業

無用,我有問過房署有無得酌情處理或者暫緩,但佢答無,所以我都係唯有轉區等多2個星期即交證明。
lingsing1120 發表於 2021-09-20 19:16:50 原文
我怕熬唔到阿?我都還未首派,而且我起碼12月先到16週,如果一月一派的話,都比較緊逼,舊樓3-4.人單位差唔多,但新樓就差好遠
市3 G1348
7/1見主任審查
5/10  審查合格

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖