香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界2人 » 轉區一問&目標屯門菁田邨/和田邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

網上申請轉區好快 十個工作天左右都收到信
你轉過去應該好快S1 跟住S2見主任
大機會派皇后山
派費一次機會
不如留係市區等皇后山開派完 出年留意情況再轉
G1433-- 共享頤年 新2
2019年3月 藍卡
2021年12月11日 S1
2022年1月初見主任 1月尾轉S2
2022年6月中S4 派菁田
分享 分享 讚好人數:0查看名單

補充: 我唔想派皇后山?
(我係樓主)
bestluck 發表於 2021-09-18 09:27:07 原文
咁你更加唔好咁早轉,等皇后山派完轉都未遲。
G1378xxx 9/2015  藍咭 新3  
➡️ S2, 22/6 ➡️ S4, 12/7 ➡️ 收信派大元邨,電話拒絕 14/7
➡️ 網上顯示拒絕 28/7  ➡️ S2, 29/7  ➡️ S4, 6/9
➡️ 和田畢業 9/9/22
分享 分享 讚好人數:1查看名單

出年再轉吧,而家轉會中皇后山
新4
11/21收信皇后山邨

轉去擴2先,市區年底仲有機會派海達,如果你係計15年6月,有機會下年年頭都派到你,擴市而家仲停緊係1360...
jasonkkw 發表於 2021-09-18 09:38:24 原文
首先多謝各位解答
新手好多野唔識?

請問師兄嘅建議轉擴市,意思係咪叫我避一避先?
到就嚟派和田/菁田再轉返去新界?

我申請日期:15年6月(市區)S0
新界現況:15年2月嘅見緊主任

咁我係咪一交表轉新界,
就好快到我?
因為我名次超前咗

我想中和田/菁田?
唔想中皇后山?
G1383,天倫,相應申請編號:G1372-G1374,2015年12月登記。
2022.01 市2轉新2。2022.01.11:s1 目前在審查階段。
2022.04 收信2星期後見主任2022.04.27 見主任
2022.05.12見主任補資料2022.06.16 收信 皇后山 皇溢樓
2022.06.21親身拒絕皇后。2022.07.06 網上轉拒絕
*目標屯門和田/菁田* 祝大家好運

首先多謝各位解答
新手好多野唔識?
請問師兄嘅建議轉擴市,意思係咪叫我避一避先?
到就嚟派和田/菁田再...
bestluck 發表於 2021-09-18 09:45:02 原文
皇后山未知幾時派到,不過應該會派到你,擴市有排先到你,所以就有機會可以等到屯門嗰邊既公屋落成,市區見緊2月?我都唔清楚 新界應該而家見緊15年底申請既,我估本留言最後由 jasonkkw 於 2021-09-18 10:04:55 編輯

等皇后派完你再轉啦本留言最後由 何太太太 於 2021-09-18 10:11:45 編輯
皇盛畢業

回應 #1 bestluck

我1372已S2,如果你依家轉新2好快就審查了,我S2後都轉出了市區避皇后山,網上轉7日就攪掂,屯門54區出年最快年中都未必得,一動不如一靜,派咁D皇后山推推D號碼你再睇環境,希望我小小資訊可以幫到你
新2 G-1372 2015年5月藍咭
27/7審查-11/9/2021年S2
29/4發現S4/30/4收信首派寶田不計一次
3/5電辦事處/4/5轉拒絕/17/5轉S2正式歸隊、7/6晚再轉S4,10/6畢業菁田

回應 #1 bestluck

現時轉應該係即審,可能派皇后山,遲D轉好D

我都同ching差唔多情況
不過唔係天倫樂囉

回應  bestluck

我1372已S2,如果你依家轉新2好快就審查了,我S2後都轉出了市區避皇后山,網上轉7日就攪...
小Ranee 發表於 2021-09-18 10:18:59 原文
點解個個都唔中意皇后山既?
主保守

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖