香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 代友報首派和樂邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...8...16
支持鍵盤翻頁

好正woo , 個廁所喺出面唔會太大陣味,有個大露台曬衫~~~~好正!仲有鋁窗??????恭喜恭喜
CC127 發表於 2021-09-06 11:31:17 原文
2人舊式單位最唔好既地方係要貼近門間房,同埋一開廁所門就係廳
呢個間隔係完美地避開哂呢啲問題,2/3人單位都可以做到咁,我真心覺得當年個設計師應該要獲獎
我都叫左佢地真係要慎重考慮,可惜啦 本留言最後由 fortesting 於 2021-09-06 12:07:48 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:1查看名單

如果唔睇個廳,會以為係3-4人單位,咁舊既樓內裡係裝鋁窗我都嚇左跳
嗰幾件衣服應該係工程部制服,我落樓見啲...
fortesting 發表於 2021-09-06 10:09:49 原文
而家絕大部份鐵窗舊樓,都會換做鋁窗先派,除鐵窗和諧式。

唔止 和樂邨,同期同樓型的 福來邨,
都好多單位,已換鋁窗。

通常鐵窗換鋁窗,
露台鐵欄,換新鐵欄,
廚廁百葉窗,換新百葉窗。

但 廣福邨 的 雙塔式,比較罕有,
廚廁的百葉窗,都同佢換埋鋁窗。

而家未換鋁窗果啲,相連長型,
見到 翠屏南邨 翠櫻樓,
有間吉房,仲係用鐵窗,
可能空置咗好耐……

南昌邨 同 顯徑邨,
都見到有間未換鋁窗的吉房,封晒塵。

鐵窗和諧式,先至真係少見換鋁窗先派,
但我仍見到 天瑞一邨,有好個別單位,
幫佢換咗鋁窗,款式同鐵窗一樣,
係正方形「九宮格」設計……

不過換咗鋁窗,都未必真係好架,
要好視乎師傅手工、質素,
利東邨有單鋁窗漏水,房署同承建商互推,
嘈到上東張西望……

如果鐵窗新淨,冇生鏽,有滲漏,
我個人寧願佢,同我換全新配件就算,
窗較、手柄、固定隻窗果枝鐵,換呢啲就算。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

市4 G1336
分享 分享 讚好人數:0查看名單

市1339

回應 #1 fortesting

新4 G1312

回應 #1 fortesting

咁大,派到就好了

而家絕大部份鐵窗舊樓,都會換做鋁窗先派,除鐵窗和諧式。
唔止 和樂邨,同期同樓型的 福來邨,
都好多單...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-06 12:09:54 原文
猛料
唔知係咪每條邨做法唔同,我呢邊未見有人換,仲有好多鐵枝,上個月附近單位還原都係裝返鐵枝就算,所以完全唔知佢地用咩準則去翻新

個人覺得,鐵枝觀感真係差少少,亦會令一小撮人產生奇怪既遐想,例如"鐵窗邊緣"等等  
renemystina

回應  fortesting

咁大,派到就好了
happyrose 發表於 2021-09-06 12:49:40 原文
我都係咁話
renemystina

好大

好ok,比我都要
市2 G1370 (2015年擴2﹐2021年轉市2)
02/12/2021 S1   28/12/2021 見主任
22/01/2022 S2   11/02/2023 S4 首派,拒絕
12/04/2023 S4 二派問題單位,接受

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...8...16
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖