香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市2人 » 考慮自己是否除名..自己同老婆同B女重新申請?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

本人宜家同老母(係戶主)一齊住2-3人單位。老婆都一齊住,BB出生3個月大了。
現在考慮
方案一: 加名換大單...
lao54053802 發表於 2021-09-05 23:16:33 原文
本留言最後由 安居62 於 2021-09-06 00:58:46 編輯
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:0查看名單

相処容易同住難

不過我个人會考慮更加多點.家庭經濟收入狀況,未來規划(是否會抽居屋\綠置居)及是否還有其...
ysh1978121838 發表於 2021-09-05 23:47:27 原文
但四人住2-3人單位230平方呎,平均5·5,調遷機會很細
分享 分享 讚好人數:3查看名單

真係要睇樓主屋企關係如何,重點都無講,如果婆媳關係非常好,日後有人幫你湊孫,兩公婆出去番工搵錢,照顧番老人家。何樂而不為?正常你咁問緊係叫你自己再申請。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

問下你老婆意見先啦? 如果係我,我梗係想自己另外申請一間屬於自己既屋企
G1351 14年5月藍卡
S1 19.4.25      19.7.9 見主任
S2 19.9.25
21.12.17 首派一麗瑤 14-1 二派 新翠

唔需要除名,可以直接申請
新4 G1367-1369   
希望一注中理想單位

如果關系好,可以一齐住,以後两個小朋友,自己凑好辛苦,即使奶奶不帮忙凑,也有個人看住。關係不好就自己另外申請!
G1344

現時三個成人+一個B住緊2~3人單位又未算擠迫戶,考慮嘅兩個方案其實唔係房屋問題而係家庭問題,都係要樓主自己決定吖
葵芳邨

本人宜家同老母(係戶主)一齊住2-3人單位。老婆都一齊住,BB出生3個月大了。
現在考慮
方案一: 加名換大單...
lao54053802 發表於 2021-09-05 23:16:33 原文
方案二,反正你有公屋住,可以慢慢等。

重新申請啦,唔係戶主唔需要甘快除名的,派到先除
Lazybear 發表於 2021-09-05 23:26:20 原文
戶主都可除名嗎? 即戶主可改事主母親?

戶主都可除名嗎? 即戶主可改事主母親?
bingoc 發表於 2021-09-06 13:20:56 原文
應該無戶主除名,亦唔可以換戶主(死亡除外)
戶主除名即係政府收返間屋
市2 G1370 (2015年擴2﹐2021年轉市2)
02/12/2021 S1   28/12/2021 見主任
22/01/2022 S2   11/02/2023 S4 首派,拒絕
12/04/2023 S4 二派問題單位,接受

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖