香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 首派翠屏北邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實識行係可以完全唔駛行馬路斜路
啟田商場出去平田長者樓,已經有lift上到平田邨高座
之後沿住國際學校行...
fortesting 發表於 2021-09-03 13:36:13 原文
你覺得德田,好過興田?
不過德田出售率,遠低過興田;
回收返來的單位,亦遠多過興田,
不過唔知,會唔會又係多數細單位,
冇咩認真睇呢條邨……

反而興田,房委會之前個售樓概要,
話淨得最大單位,但我上個月去,
係見到已經最少,收到兩間 2-4人單位吉房。

興田可能因為冇劏房,所以出售率好高……
但個商場太細,呢樣我同意,會差過德田。

另外,你話個噴水池,
係咪德田廣場,出面條樓梯,
梯級流落來果個?

早兩三個月去,仍然見到仲喺度,
當然,應該十年八年冇用過,
而家入面擺咗幾盆花喺度……
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你覺得德田,好過興田?
不過德田出售率,遠低過興田;
回收返來的單位,亦遠多過興田,
不過唔知,會唔會...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-03 13:55:47 原文
德田有劏房單位,但只限德瑞/盛;至於德敬新長型劏房就可以唔駛理
興田呢,除左有個酒樓之外,都真係可以話百無,街市十室九空,連郵政局都可以做到執笠離場,算係經典,但好處係0劏房,全部中至大單位

至於你話個噴水池原來係嗰個位置,你唔講我真係唔會留意佢原本個樣,所以一直以為拆左
renemystina

山景邨,我正常都唔會考慮
其實唔單止話舊,衛生唔理想,邨內商場又冇咩賣,附近又係工業區,
去到最近大...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-03 12:53:49 原文
係,深夜又成日有醉酒佬周圍走,試過附近一地玻璃酒瓶碎片,
他話寧願存錢綠表買2手居屋本留言最後由 donut2024 於 2021-09-03 15:41:16 編輯

山景邨,我正常都唔會考慮
其實唔單止話舊,衛生唔理想,邨內商場又冇咩賣,附近又係工業區,
去到最近大...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-03 12:53:49 原文
如果說好的租置邨,將軍澳區挺不錯,另一個親戚住景林,一早買了,住得非常舒服/高興

恭喜?
G1348-50新3

回應 #1 000kit000

恭喜

回應 #1 000kit000

最好考慮清楚好處係近地鐵,設施都方便,附近有泳池超市快餐,街市買野好貴,行出去瑞和街到買就好平,行出去中心就有apm商場。
壞處係北村好多好多老鼠,好多地方都好污糟好殘舊,就算你住高層都強烈建議你加網防鼠。同埋好多聚賭同毒友。
01/2016 單人藍卡 擴展1
01/2020 2人G 1447-1448 擴展2
06/2022 2人G 1447-1448 轉新界2
07/2022 2人G 1447-1448 新界2 S1
08/2022 2人G 1447-1448 新界2 S1 有期見主任

回應 #59 kakawindy

應該拒絕, 不知是不是租置單位, 走廊十分殘舊 沒有維修又垃圾房隔離
市2 G1361~1362

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖