香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 首派翠屏北邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5...7
支持鍵盤翻頁

租置屋邨,
無論係親眼見過,睇新聞,聽人講,
至少我知道,呢啲邨,係有嚴重鼠患問題:

翠屏北邨
黃大仙...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-02 23:11:37 原文
其實好多租置都有呢個老鼠問題,明明房署管理時都仲好地地,用左租置自己管,結果啲法團同管理公司圍威喂,不斷淪落?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

可做業主

租置屋邨,
無論係親眼見過,睇新聞,聽人講,
至少我知道,呢啲邨,係有嚴重鼠患問題:

翠屏北邨
黃大仙...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-02 23:11:37 原文
山景真是超舊,有親戚住,難怪他不買

本人住翠桉樓10多年了,也早在董伯伯時期父母買下單位,可能住得耐左都習慣了,鬼叫自已買唔起私樓,好唔好睇下同咩比啦....
環境的確不是太好, 鼠患問題應該就好多公屋村都係咁上下架啦, 我翠桉樓附近仲慘...成Q日有D人係到餵鴿...成地雀屎...經過分分鐘中頭獎。
市5 G1385xxx

其實好多租置都有呢個老鼠問題,明明房署管理時都仲好地地,用左租置自己管,結果啲法團同管理公司圍威喂...
tkonni 發表於 2021-09-03 01:27:24 原文
都幾肯定係管理不善
我住過德田超過6年,咁多年來一隻老鼠都未見過
renemystina

回應  000kit000
23.68平方米,可以買。
原裝用鐵窗,多數換了全新鋁窗先派,
半開放式廚房,原裝就是沒...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-02 17:52:01 原文
C兄的確勤力,對各屋邨的資料搜集很豐富!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

山景真是超舊,有親戚住,難怪他不買
donut2024 發表於 2021-09-03 08:54:20 原文
山景邨,我正常都唔會考慮

其實唔單止話舊,衛生唔理想,邨內商場又冇咩賣,附近又係工業區,
去到最近大興邨,都係冇野賣

朗屏邨,都至少商場多啲野賣,
又近西鐵站,行出元朗廣場/市中心又近
分享 分享 讚好人數:1查看名單

本人住翠桉樓10多年了,也早在董伯伯時期父母買下單位,可能住得耐左都習慣了,鬼叫自已買唔起私樓,好唔好...
mkdavid 發表於 2021-09-03 09:35:13 原文
翠桉樓,聽講高低層,老鼠都勁,中層反而最少……

低層就從窗入屋,
高層就因為天台有老鼠竇,
所以會首先爬入高層單位,
高層走廊,亦常見老鼠屎。

翠桉樓,我見都算少,晾衫同擺雜物喺走廊,
但長走廊尾,同最入面條樓梯,
隔離幾個單位之間個空位,
實有人擺野,如化寶罐……

你地十幾年前,一直住落,會好接受啲,
但我地為咗有自己物業,
而搬去個環境衛生差的地方,
真係要認真考慮清楚……
分享 分享 讚好人數:1查看名單

都幾肯定係管理不善
我住過德田超過6年,咁多年來一隻老鼠都未見過
fortesting 發表於 2021-09-03 10:27:07 原文
德田邨 反而少老鼠??

不過德田邨,如果唔搭車,
藍田站行上去,有啲吃力,
逼完幾條扶手電梯,再過馬路上啟田商場,
再穿出去,過馬路上山,先到 德田廣場;

但呢個時候,望到最近果座新長型,
都要行樓梯,過咗商場出面個噴水池,
先上到去;如果Y型果幾座,仲要幾繼行上去,
好驚第時日日出入都要咁上落,
會令我有懷疑人生的感覺……

當然,如果搭車,由興田果邊入來,
喺上面落車,行落去,會輕鬆好多……

同埋 德田廣場,唔多野賣,
成日都要行落去 啟田商場。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-09-03 13:21:37 編輯

德田邨 反而少老鼠??
不過德田邨,如果唔搭車,
藍田站行上去,有啲吃力,
逼完幾條扶手電梯,再過馬路...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-03 13:21:11 原文
其實識行係可以完全唔駛行馬路斜路
啟田商場出去平田長者樓,已經有lift上到平田邨高座
之後沿住國際學校行就到商場,入商場又有lift上到碧雲道;另一邊停車場亦有lift上到康盈苑,其實唔辛苦

至於買野,德田商場除左街市之外已經翻新哂,噴水池同埋旋轉樓梯無左好多年,啲嘢有時平過啟田,而且自己亦有街市/超市/759,一般需要已經滿足哂,無既其實會落油塘搞掂

嗰到已經住到有啲感情,將來如果有機會我都想買返本留言最後由 fortesting 於 2021-09-03 13:40:37 編輯
renemystina
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖