香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區2人 » 首派翠屏北邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #10 MoonHeiYuet

師兄犀利??翠屏好住嗎?
06年5月 單人 U0180,
16年6月 轉擴3,21年6月 轉市3,
21年8月 轉S1,G1361-1362
21年9月 審查,轉市2
分享 分享 讚好人數:0查看名單

...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-02 17:57:43 原文
見到而家無聲無息地派返租置,總係有股百般滋味在心頭既感覺

面積仲要咁大,真係又羨慕又妒忌
renemystina
分享 分享 讚好人數:5查看名單

好,如果可以買仲好(不過要睇吓是否問題單位)

好,可以買
新2轉市2,1355-1357
新2 29/3 審查合格,27/4 轉市2
8/6 S4,10/6 首派彩虹邨超低層✖,24/6 網上轉拒絕
25/6 二派S2,13/7 二派S4,15/7 二派啟鑽中層畢業

回應  MoonHeiYuet

師兄犀利??翠屏好住嗎?
Arlen_Tse 發表於 2021-09-02 17:59:50 原文
我唔係住果度,不過有朋友住 翠榕樓,
佢住廿幾年都未買,
好似係上年,房署提供額外折扣,
先至買咗,不過聽佢語氣,
似係佢老婆果邊,有出一舊錢,
所以唔好問佢賣幾錢……

講返呢條邨,位置的幾好,
近 觀塘地鐵,市中心,裕民坊,
或行去 藍田,都係三四個字……

邨內商店都能滿足生活所需,
有 麥當勞,MX ,譚仔,百份百,
外賣Pizza,街市幾檔大牌檔 等食肆;
又有 惠康,7-11,OK,萬寧,日本城,佳寶等;
但街市冇咩賣,而且衛生好差。

不過呢條邨,出售率係全市區最低,
邨內多數係老人住,
衛生環境幾差,好多曱甴,老鼠,
外牆好舊,甩皮甩骨,甚至露鋼筋,
隔離 翠屏南邨,明顯新淨好多;

呢條邨,好多白粉佬,
我朋友就話,佢住二三十年,
明目張膽,日光日白打針,佢就從未見過,
但佢都知道呢條邨係好多,睇佢地啲神情都知;
反而 觀塘站,好似係C出口,
因為近美沙銅中心,所以好多道友,
夜晚喺度小便,佢地鐵站行返去,
經過果度,會聞到好大陣味就真……

如果買呢條邨,要注意維修保養果啲,
得 翠桃樓 換過 升降機,
內外牆甩皮甩骨,樓下公園等公用設施,
都好殘舊,好多已損毀而未維修,
呢啲業主都要負責夾錢維修;

仲有,業主仲要夾錢,
維修保養,邨內的擋土牆,
同埋邨內四條 扶手電梯。

買雖然好似伏伏地,但出面市區,
位置咁好,咁嘅價錢,又買到咩野?
所以如果我滿意個單位,都會考慮買。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2021-09-02 18:23:11 編輯
分享 分享 讚好人數:6查看名單

可以買,要留意係唔係問題單位
fortesting 發表於 2021-09-02 17:48:38 原文
住多久才買.怎查住宅有冇問題
市2 G1361~1362

我唔係住果度,不過有朋友住 翠榕樓,
佢住廿幾年都未買,
好似係上年,房署提供額外折扣,
先至買咗,不過...
MoonHeiYuet 發表於 2021-09-02 18:22:32 原文
呢區甘雜...看下單位先決定要不要
市2 G1361~1362

我之前上 翠桃樓,行十幾層,
主要係因為,我見呢座樓,好多吉房,
呢度全座開放式,單位唔大,樓齡又唔低;

所以認為應該冇咩人,呢次綠置居,
會願意用公屋換呢度,我肯要就實有,
除非佢收埋唔放出來賣,
所以上去認真睇下環境,睇下自己接唔接受到。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖