香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 其實今次唔止800個長者配額囉
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我抽咗居屋好多次,綠置又次次抽。次次都係50個波以後,係今次有個位數炸。
我冇抽獎命運吖
y114 發表於 2021-08-19 13:54:15 原文
我都冇呢啲運㗎,今次第一次抽綠置,$250買個希望?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

?剛剛睇咗,但結論係.....??
月亮1314 發表於 2021-08-19 18:45:47 原文
結論是就算今次改變唔到… 起碼招先生幫大家反映咗出來,希望之後房署的計劃會合理公平一點。

佢提及的例子和建議我覺得幾好~ 佢唔講我都唔知上期綠置居家有長者的配額為1,100個,但大單位得1,036間…

「如以綠置居計劃2019為例,該期單位面積380至471平方呎的單位,約共有1,036間,大約佔整體3,700間的28%,其餘為少於320平方呎的單位,而房委會撥予家有長者的配額為1,100個,不難理解的是,其他家庭申請者欲選購較大面積單位的機會已近乎零,無助回應綠表公屋戶改善居住環境的訴求。」

「在每一期的各類申請者中,是否不應機械化地設定配額,而應考慮該期計劃內單位面積的比例,在有需要時應作彈性處理,或調低配額比例,以平衡各方的需要。」

就算今次改變唔到,都應該盡快交待清楚,到底長者揀唔揀得租置,同會唔會扣配額吖 ?

遊戲規則

回應 #125 月亮1314

我發現最新真係長者唔扣租置 都真係痴線本留言最後由 chunssse 於 2021-08-20 09:59:06 編輯
鑽石山啟鑽苑???

回應  月亮1314
我發現最新真係長者唔扣租置 都真係痴線
chunssse 發表於 2021-08-20 09:56:42 原文
係吖, 所以嚴重影響頭幾個波的家庭
G1295XXX-1298XXX 新2

係吖, 所以嚴重影響頭幾個波的家庭
y114 發表於 2021-08-20 10:59:44 原文
應該寫明租置單位剩係俾長者麻。寫到咁。我相信好多申請者都係為左租置單位申請。
鑽石山啟鑽苑???

應該寫明租置單位剩係俾長者麻。寫到咁。我相信好多申請者都係為左租置單位申請。
chunssse 發表於 2021-08-20 11:02:42 原文
你誤會了, 不是只賣給長者呢
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
G1314xxx 市4

你誤會了, 不是只賣給長者呢
月亮1314 發表於 2021-08-20 11:08:49 原文
打左去問 租置長者一定買得哂 就算1-799要綠置,長者800-1599都可以要租置
鑽石山啟鑽苑???

打左去問 租置長者一定買得哂 就算1-799要綠置,長者800-1599都可以要租置
chunssse 發表於 2021-08-20 11:31:25 原文
長者係可以楝租置, 但如果頭800係楝咗綠置先, 第801個就要用家庭號碼去楝, 但調反轉, 如果800個綠長都係楝咗租置先, 就可以用錄用801-1600楝綠置, 你唔信再打去又問下係咪咁
G1314xxx 市4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖